EU-VALET Det västerländska kolonialväldet inkorporerade med våld och terror Indien och Kina i det kapitalistiska marknadssystemet. För att expandera marknaderna krossade den brittiska övermakten ekonomiska/sociala strukturer med oräkneliga miljoner döda och fattigdom som följd.
Idag pågår en inhemsk europeisk kolonisation, då fungerande välfärdssystem slås sönder och vår gemensamma egendom styckas upp och ges/säljs till privata profitörer. Europeiska marknader för miljarder har idag öppnats åt kapitalet, men inte med våld utan med EU och under dess styre börjar den svenska staten och våra kommuner förvandlas till serviceinrättningar för marknadernas vinstbehov. När exempelvis Apoteket säljs ut försäkrar staten de nya ägarna en vinstmarginal för att de ska lockas köpa vår egendom, som vi skattebetalare naturligtvis får betala
I den nyutkomna Sälj hela skiten (Ordfront förlag) beskriver Josefin Brink, Jens Ergon, Peter Gustafsson och Kent Werne privatiseringarnas tidevarv, som startar med Margaret Thatcher men inte har något slut, trots författarnas förhoppningar och förslag. På Södermalm i Stockholm har exempelvis all offentlig verksamhet konkurrensutsatts, samtidigt som Vårdvalet ska bli modell för hela landet. Oumbärliga Sälj hela skiten ger oss argument, siffror och citat. Författarna gör också smarta iakttagelser, som att valfrihet inte alls betyder att du väljer – det gör marknaden. Profitörerna vill ha de duktigaste eleverna, friskaste patienterna och de mest självgående åldringarna annars krymper vinstmarginalerna. Men jag undrar var utrymmet finns för förändring, när vi är medlemmar i Europeiska unionen som så att säga grundlagsfäst den utvecklingen.
Ingvar Carlsson kuppade igenom EU-inträdet genom en punkt i krisprogram 1990 men marken redan var jämnad. Socialdemokratin hade avreglerat finansmarknaderna på 1980-talet och övergett målet om full sysselsättning för inflationsbekämpning, den så kallade normpolitiken. I den socialdemokratiska propositionen ”Näringspolitik för tillväxt”(1991) står det att ”näringspolitiken utformas utifrån marknadsekonomins förutsättningar och består följaktligen av olika medel för att förbättra, stödja och komplettera marknadens funktionssätt”.
Det skulle bland annat åstadkommas genom konkurrens, det vill säga att skapa nya marknader, vilket redan var på gång exempelvis genom friskolereformen. Tio år senare var Göran Persson bäst i EU-klassen på att avreglera och målet för hans ordförandeskap var att resten av Europa skulle följa den svenska statens exempel och öppna tele-, transport- och elmarknader åt kapitalet.
Tidigare har en stark offentlig sektor grundats på både moraliska och ekonomiska motiv. Nu har privatiseringsvågorna slagit mot välfärdsstaten så länge att de inte behöver motiveras längre, de är en naturkraft, men dock politiskt styrd.
EU har alltid verkat för avregleringar (EU-kommissionens Grönbok maj 2003). Kommissionen slår fast att ”Europa måste bli bättre på att främja entreprenörsanda. Det behöver fler nya och blomstrande företag som är villiga att skörda frukterna av marknadernas öppnande /…/” (Grönbok januari 2003) I en rapport från Institutet för tillväxtpolitiska studier, som har regeringsuppdrag, bedöms verksamheter inom vård, skola och omsorg till ett värde av 150-250 miljarder vara möjliga att konkurrensutsätta i Sverige. ( Arbetsrapport R2008:005)
Socialdemokraterna bluffade oss in i EU, de lovade oförändrad arbetsrätt, tullskydd, alkoholpolitik, ja, till och med ett rött Europa. Men kan ens någon nationell regering idag föra vänsterpolitik och samtidigt vara medlem i EU? Vad ska vi göra i/med en gemenskap som har upphöjt marknadsekonomin till både medel och mål? Jag vet inte.
Ann Charlotte Altstadt