Peter Eriksson, Miljöpartiet:
– Vi är kritiska till EU som en federal stat, men däremot finns det områden där unionen borde ha mer makt, exempelvis när det kommer till mänskliga rättigheter och miljö. Där skulle EU kunna sätta hårdare press på enskilda medlemsländer.
Det säger Peter Eriksson. Han är nummer två på Miljöpartiets lista till EU-parlamentet och berättar att MP är emot en ökad centralisering av makten till EU. I stället vill partiet bland annat att EU:s makt över medlemsländerna ska minska, att Sverige ska stå utanför euron och att EU ska driva en ambitiös miljöpolitik.
För inte så länge sedan var dock Miljöpartiet för ett svenskt utträde ur EU, men i samband med en medlemsomröstning år 2008 beslutade en övervägande majoritet att partiet skulle släppa utträdeskravet.
– EU har gått från att vara en union för de rika länderna i Västeuropa, till att nästan alla länder är med. Det gör EU till en väldigt progressiv kraft. Dessutom blir det allt mer akut att få igenom viktiga åtgärder på klimatområdet, vilket kräver olika former av samarbeten, säger Eriksson.
Mikael Gustafsson, Vänsterpartiet:
Vänsterpartiet motsatte sig Sveriges medlemskap i EU redan vid folkomröstningen år 1994. Den kritiken står fast än i dag. Enligt Mikael Gustafsson, som är nummer två på V:s lista till EU-parlamentet, är det mer konkret nu än tidigare att EU är ett odemokratiskt system som räddar banker i stället för människor.
– Lissabonfördraget gör det omöjligt att driva en vänsterinriktad ekonomisk politik, säger han.
V:s fokus just nu ligger på en omförhandling av villkoren för det svenska EU-medlemskapet. Några av kraven är att Sverige ska undantas från euron, att det införs ett bindande socialt protokoll – som skyddar grundläggande fackliga rättigheter – och att Sverige får en lägre medlemsavgift till EU.
– Det långsiktiga målet är att vi ska lämna EU, men det är inte aktuellt i dagsläget och så länge Sverige är med vill vi förbättra unionen så mycket som möjligt, säger Gustafsson och fortsätter:
– Moderaterna vill ju inte ha kvar landstingen, men ställer ändå upp i landstingsvalen. Precis som dem kan vi också ha två tankar i huvudet samtidigt.
Soraya Post, Feministiskt initiativ:
Feministiskt initiativ skriver på sin hemsida att Sveriges medlemskap i EU är en politisk realitet ”som vi feminister måste använda och förhålla oss pragmatiskt till”. Soraya Post, förstanamn på Fi:s lista till EU-parlamentet, menar att detta delvis innebär att partiet vill använda de möjligheter till samarbete som unionen faktiskt ger.
– Vi anser att jämställdhets- och jämlikhetsperspektiven bör genomsyra hela den politik som förs inom EU. Alla länder ska själva få utveckla sin politik, men det behövs minimistandarder på vissa områden; exempelvis gällande mänskliga rättigheter och en del miljöfrågor, säger Post.
Fi vänder sig mot centraliseringen av makt till EU och ställer sig även kritiskt till Lissabonfördraget eftersom det – enligt partiet – förstärker utvecklingen av EU till en statsbildning.
Hur ställer ni er till ett eventuellt utträde?
– Vi har inte riktigt haft den debatten. Vi utgår från hur situationen ser ut i dag och vad som behöver förbättras just nu. Men vi vill definitivt inte bidra till en överstatlighet, säger Post.