Den gångna helgen har ett femtontal flyg över Atlanten till USA, de flesta från Storbritannien, ställts in på grund av, enligt USA, ”trovärdiga uppgifter” om att terrornätverket al-Qaida planerat attacker mot flygningarna. Denna gång har den brittiska pilotföreningen Balpa reagerat. I ett uttalande menar man att det visserligen finns skäl att hålla en hög säkerhetsnivå, men ifrågasätter trovärdigheten hos de amerikanska och brittiska underrättelsetjänsterna.
– Särskilt eftersom president Bush har efterlyst en utredning kring kvalitén hos underrättelserna inför och under Irakkriget, säger Balpas generalsekreterare Jim McAuslan till The Guardian.
De inställda flygen väcker återigen frågan kring överföringen av passagerardata, PNR, till USA, enligt det avtal som EU-kommissionen skrev under i mitten av december.
Det har visat sig att kommissionen – trots utfästelser om motsatsen – godtagit att låta europeiska passagerardata användas i utprovningssyfte för USA:s varningssystem CAPPS II, som syftar till att identifiera möjliga terroristhot.
Det har också visat sig att USA:s samtliga myndigheter – inte bara de som har med flygsäkerhet att göra – får tillgång till uppgifterna. USA:s planer är att integrera övervakningen av alla besökare i landet, genom programmet US-VISIT, som kommer att över- vaka informationssystemen för ankomster och avresor och de biometriska identifikationssystemen – alltså där fingeravtryck, ögonscanning och DNA används för identifiering.
Systemet syftar heller inte till, vilket det från början var sagt, att endast identifiera misstänkta terrorister utan till ett bredare spektrum av brottsmisstankar.
I fredags protesterade återigen EU:s chefer för de nationella dataskyddsinspektionerna mot det påbörjade samarbetet mellan EU och USA.
I ett 13-sidigt brev konstaterar EU-cheferna att deras tidigare villkor och varningar mot bland annat att EU-medborgarnas integritet kränks och att utbytet inte uppfyller EU:s dataskyddsdirektiv, lämnats i stort sett ohörda.
Men i stället diskuteras nu inom EU:s ministerråd införandet av ett liknande system inom EU. Enligt förslaget ska persondata för samtliga passagerare inom flyg- och sjötransporter i förväg skickas till flera gränsmyndigheter, vilket i praktiken handlar om att exempelvis databasen Schengen Information System (SIS) automatiskt ska användas för kontrollen.
Ett förslag är att alla passagerare kontrolleras mot en av tre kategorier: grön – klartecken att gå ombord, gul – genomför utfrågning eller övervakning av passageraren före eller under färd, och röd – hindra ombordstigning. De som finns noterade i SIS kan antas placeras i någon av de senare kategorierna.
Sverige reserverade sig mot den förra versionen av förslaget i sin helhet.