– Det finns ingen som inte fördömer slutdokumentet som helt meningslöst, alla säger att det är en katastrof.
Tord Björk från Jordens Vänner har varit med på alla de olika klimatmötena och är mycket kritisk till Sveriges och EU:s agerande. Resultatet har blivit ett slutdokument helt befriat från konkreta bindande beslut. Det började när EU under Sveriges ordförandeskap genomdrev grön ekonomi som den stora frågan inför Rio. Sverige satsade ensidigt på att sätta företagens makt framför demokratiska beslut.
– En grön ekonomi med global handel, med ekosystemtjänster som det centrala elementet skulle ersätta de principer som togs på det förra Riomötet 1992 som istället betonade de rika ländernas särskilda ansvar att bidra till lösningar. En handel med utsläppsrätter som redan lett till omfattande korruption och snarare negativa resultat långt från det som utlovats
Nu blev EU och USA överkörda av värdlandet Brasilien som tröttnade på de segdragna förhandlingarna och istället skrev ihop ett eget slutdokument efter att ha fört underhandskontakter och lyssnat på alla länder. Där fanns sex av åtta principer från Rio med och den gröna ekonomin i EU:s tappning nämndes som bara en av många lösningar.
– De sa till EU, vi vet att ni är mycket besvikna på det här. Ni vill ha mer specifika skrivningar om grön ekonomi, men det går vi inte med på. Antingen får ni gå med på dokumentet eller blir ni skyldiga till att det inte blir något beslut. Det är precis så som EU och USA brukade behandla andra länder.
Köpenhamn 2009
Så skedde under klimatmötet i Köpenhamn 2009 när Sverige var ordförandeland i EU och Danmark stod som värd för konferensen, då lyssnade man bara på de rika länderna och körde över de andra.
– Att köra över fattiga länder och luta sig mot USA visade sig vara en början på EU:s väg bort från inflytande i världspolitiken.
Enligt Tord Björk visade sig den svenska diplomatin vara helt inkompetent inför Riomötet. Man var helt enkelt på plats alldeles för sent, de politiska besluten var redan tagna när man kom fram.
Utfallet från Rio blev dubbelt. Det togs inga bindande beslut, inte ens om förbud mot subventioner av fossilt bränsle. Samtidigt togs inte den ekonomiska agenda som de rika länderna fört fram som lösningen på klimatkrisen.
Det positiva i Rio skedde istället på det folkliga toppmötet, det parallellmöte som ordnades av olika sociala rörelser. Tord Björk gladdes bland annat åt att de fackliga rörelserna var så radikala och ställde sig helt negativa till alla privatiseringar och mycket av den gröna ekonomin.
Kampagenda
Rörelserna bakom detta möte hade tröttnat på de oändliga seminarierna i alla tänkbara ämnen som ordnats på olika World Social Forum. Istället ville man ha konkreta beslut och aktioner, berättar Max da Rocha som arbetade för bonderörelsen Via Campesina på mötet.
– Mottot för arbetet var konvergens, att samlas och skapa gemensamma politiska plattformar. Det fanns med så olika rörelser som ursprungsfolksrörelsen och feministerna och de valde att helt enkelt ställa upp på varandras ställningstaganden.
Man har arbetet i tematiska grupper och besluten har sedan tagits i stora möten med kring 10 000 personer som deltagare. Sammanlagt har uppemot 30 000 personer varit aktiva kring mötet, den stora manifestationen samlade 50 000. Det har dessutom genomförts ett antal aktioner som när den statliga utvecklingsbanken BNDES ockuperades, eftersom den finansierar ett antal utvecklingsprojekt i Brasilien som skapar ekologiska och sociala problem.
– Dessa konkreta aktioner har gett en ny dynamik, vi har inte bara snackat. Nu förbereder vi en kampagenda för att agera gemensamt på olika områden framöver.