Schlesien är en region som ligger i södra Polen. Området genomgick en tidig industrialisering, främst inom gruvnäringen, och här organiserades också en arbetarrörelse på ett tidigt stadium.
Under stora delar av 1900-talet befinner sig den politiska och fackliga kampen i skärningspunkten mellan den tyska och polska nationalismen, dessutom med en säregen schlesisk prägel. Regionen var länge Polens mest utvecklade del – för att inte säga den enda ekonomiskt utvecklade delen – och kolproduktionen hade en central roll i landets ekonomiska liv. Under 1920-talet lyckas man ta landet ur den djupa ekonomiska krisen genom att agera strejkbrytare under den brittiska kolgruvestrejken.
Efter 1945 är gruvnäringen motorn i det socialistiska samhällsbygget, och gruvarbetarna tillhör en privilegierad arbetarelit.
Intensifierad kamp
I det postkommunistiska Polen drabbas Schlesien, liksom stora delar av forna Östeuropa, av en våg av företagsnedläggningar, arbetslöshet – även om den här är långt ifrån lika förödande hög som på andra håll – och en intensifierad kamp för att avskaffa arbetarnas sociala förmåner. Nyligen utkämpades en högljudd strid om försämringar av gruvarbetarnas pensioner, en kamp där arbetarna tills vidare avgick med segern. Huvudorten i regionen är Katowice, en stad med drygt 300.000 invånare.
Nyliberal politik
Hur ser ni på vänsterns situation i Polen efter 1989?
– Den postkommunistiska socialdemokratin är ett opportunistiskt parti, dess enda ideologi är… maktinnehav. Dess politik är nyliberal, men redan på 1970- och 80-talen kunde man se inom PZPR (Polska förenade arbetarpartiet – det vi gemenligen kallade kommunistpartiet, reds. anm.) en dominans av människor utan någon som helst ideologi, teknokrater och vanliga opportunister. Där finns nu ingen vänster.
– Vänstermänniskor med sitt ursprung i Solidaritet har antingen dragit sig tillbaka från politiken, eller övergått till högerpositioner, bara mycket få förblev trogna vänstern.
– Den radikala vänstern består av små trotskistiska grupper, Kommunistpolennostalgiker, och Polska socialistpartiet som är i ständig kris.
– För närvarande är den starkaste kraften till vänster om socialdemokratin Polska arbetarpartiet, vars grundval utgörs av fackföreningen Augusti 80 i Schlesien. Partiet har i senaste parlamentsvalet fått 90.000 röster, och utvecklas över hela Polen.
Vilken roll spelar Nya arbetaren och vilken roll vill den spela? Dels inom vänstern, men också inom samhällsutvecklingen i stort?
– Nya arbetaren, och tidigare Schlesiska arbetaren har åtagit sig några uppgifter: att föra en diskussion kring återuppbyggnaden av vänstern i Polen och att främja konkreta handlingar som leder till det, att påminna om den polska arbetarrörelsens historia, och att informera om vänsterns agerande i andra länder. Vi strävar efter att skriva så att våra artiklar blir begripliga för alla, vi är medvetna om att vi måste finna nya sätt att förmedla vänsterns budskap.
Hur skulle ni beskriva er egen ideologi?
– I Nya arbetarens redaktion finns människor med olika åsikter – från anarkister och trotskister till vänstersocialdemokrater. Vi presenterar oss som en pluralistisk tidskrift för en socialt engagerad vänster.
Ni har bytt tidskriftens namn. Fanns det någon särskild anledning? Finns det något specifikt schlesiskt med er tidskrift, och vilka uttryck kan det ta sig?
– Vi bytte tidskriftens namn för att understryka tidskriftens riksomfattande karaktär. Personligen är vi emellertid starkt bundna till den schlesiska traditionen, och för närvarande är Schlesien ett veritabelt fackföreningsfäste i Polen, bland annat tack vare mycket starka gruvarbetarfack.