I måndags begravdes den 23-åring från Stockholmsförorten Husby, som knivskurits till döds.
Sángar Vazíri var 23-åringens fotbollstränare i Atlético Husby. Han tycker att reaktionerna uteblivit, och jämför med reaktionerna efter dödsmisshandeln av 16-åringen Riccardo Campogiani för ett år sedan. Då höjdes röster mot ungdomsvåldet, då uttalade sig höga politiker och debattörer och tidningarna skrev spaltmeter om det unga brottsoffret.
Var en förebild
– Det här är exakt samma situation. Folk säger att det som hände Ricardo inte får hända igen, och så händer det igen. Men ingen bryr sig, säger Sángar Vazíri till Ekot.
Ekot framhåller att den mördade 23-åringen var en förebild för många ungdomar i Husby. Han var inte bara en omtyckt fotbollspelare, som VM 1994 fick smeknamnet Romario efter Brasiliens bäste målskytt. ”Romario” var på senare år även med och startade den populära ungdomsgården Reactor.
Från lågstatusområde
Den 16-åriga Ricardo misshandlades till döds på Kungsholmen i centrala Stockholm. Det beskrevs som en tillfällighet, ett bråk som spårade ur. Den nu dödade 23-åringen kom från lågstatusområdet Husby, och utmålades av polisen som en kriminell som varit inblandad i en kriminell uppgörelse. Den bilden motsägs av Kerstin Hellström, förundersökningsledare vid närpolisen i Kista.
– Det kan jag säga säkert att den här personen inte är en av dem som rör sig i kriminella kretsar. Jag känner inte alls igen honom, säger Kerstin Hellström till Svenska Dagbladet.
Hon har jobbat i Kista i mer än tio år, och säger till SvD att hon har järnkoll på de unga män som dragit till sig polisens intresse.
Enligt Ekot var 23-åringens prick i brottsregistret en olovlig körning och han var inte känd för vålds- eller gängrelaterade brott.
– Han var absolut inte inblandad i något sådant. Det som hände honom kan hända vem som helst. En person som går ut med sina vänner eller sin flickvän kan hamna i krogbråk. Det här kan hända vem som helst, säger tränaren Sángar Vazíri till Ekot.
Kommer någon att bry sig?
Den dödade 23-åringen hade nyligen fått jobb som gympalärare i Vällingby och var dessutom landslagsman för det lilla östafrikanska landet Djibouti, enligt SvD.
Ace Billefält, vikarierande föreståndare på ungdomshuset Reactor, säger till SvD att han hör oroliga röster bland 23-åringens kamrater i området.
– De frågar sig om någon kommer att bry sig, säger Ace Billefält till SvD.
– Eller om det faktiskt är så att här ute kan de dö som Romario utan att samhället engagerar sig eller ens märker det.
Efter att dessa frågor cirkulerat har en kampanj mot våld startat i Husby med bland annat Moderata ungdomsförbundet som initiativtagare.