Boksluten från de fackliga organisationerna har börjat presenteras. Av LO-förbunden tillhör Metall och Industrifacket de stora förlorarna.
Handelsanställdas förbund gjorde en förlust på 14 miljoner för 2002. Aktieförlusten är egentligen 21 miljoner, och ekonomin räddas delvis av överskott i den fackliga verksamheten.
Centralorganisationen LO förlorade förra året 65 miljoner kronor, från en vinst på 22 miljoner 2001. Några fastighetsförsäljningar har genomförts, men några fler blir det inte. På sikt kan LO komma att höja avgifterna från medlemsförbunden, men det är inte aktuellt i dagens läge, uppger ekonomichefen Kjell Ahlberg för LO-tidningen.
Ett av få förbund som går med vinst är Livs, som genomgått en hård besparingskur efter förlusterna för två år sedan.
Särskilt framhålls ändrade avtal för datakraft och nätverk, samt att medlemstidningen Mål & Medel numera ges ut med 11 istället för 15 nummer om året, som skäl till en liten, men ändock, vinst på 640 000 kronor.
Kommunals förlust för 2002 blev 58 miljoner. Medlemsförsäkringen och pensioner tillhör de stora kostnadsökningarna. I konfliktfonden finns dock oförändrat 1,9 miljarder vilket gör att den räcker till september.
Hotell- och restauranganställdas förbund gick 40 miljoner back. 17 miljoner av dessa är ännu orealiserade aktieförluster, men HRF har valt att ta kostnaden och skriva ned värdepappersportföljens värde.
Metalls förlust för 2002 uppgår till 54,3 miljoner. Egentligen är förlusten mycket större – de finansiella förlusterna uppgår exempelvis till 184 miljoner – men bokslutet räddas genom bokslutsdispositioner.
Branschkollegan, tjänstemannaförbundet Sif, går också med förlust – 236,7 miljoner efter skatt, att jämföra med 330,5 miljoner i vinst för 2001. Men Sif är det rikaste förbundet av alla, med nära 6 miljarder i tillgångar, och marknadsvärdet på aktierna ligger fortfarande över det bokförda värdet.
I princip i samtliga fall hade förbunden räknat med att använda aktievinster till pensionsavsättningar för sin egen personal. Då vinsterna blivit förlust, har dessa pengar fått tas ur den egna kassan.
Men börsnedgången har också gjort att pensionsavgifterna i sig har höjts något – för att täcka försäkringsbolagens förluster.
Ökningen ligger mellan 20 och 313 procent, sistnämnda i Handels fall.
Förutom inom LO och Livs diskuteras ett antal olika besparingsförslag, enligt LO-tidningen. Att Metall diskuterat premiepensionssystem för de anställda – i stället för en traditionell avtalsförsäkring – kan exempelvis betyda att förbundet inte självt drabbas av förlusterna, utan att det slår på framtida pensionsnivåer.
Andra diskuterar besparingar på medlemstidningar, eller som i HRF:s fall, att på sikt söka höja pensionsåldern för de egna anställda.