I ett brev till FN, som skickades under måndagen, ber fackförbund för vårdpersonal i 28 olika länder över hela världen, som representerar drygt 2,5 miljoner personer, om att patenten för covidvaccinen ska pausas för att på så vis rädda liv i låginkomstländer. Bakom brevet står bland andra paraplyorganisationen Global Nurses United, som menar att vissa länders vägran att frångå reglerna för immateriella rättigheter har lett till de höga dödstalen i fattiga länder. I dagsläget har rika länder gett fler tredje doser under de senaste fyra månaderna än vad fattiga länder gett totalt i vaccindoser det senaste året, enligt siffror som Financial Times har sammanställt.
Frågan om slopade patent har varit aktuell länge, men den har ställts på sin spets i och med spridningen av omikron i södra Afrika, där vaccinationstäckningen är låg. Sedan tidigare har Sydafrika och Indien lagt fram ett förslag till Världshandelsorganisationen, WTO, om ett tillfälligt undantag i deras patenthandelsavtal TRIPS.
I oktober krävde även Europaparlamentet ett tillfälligt slopande för att höja vaccinationstakten globalt och allt fler länder har vänt i frågan. USA:s president Joe Biden har bland andra uppmanat WTO att följa uppmaningen efter att omikronspridningen ökat.
Det WTO-möte som skulle ha ägt rum i Genève under veckan, men som ställdes in på grund av omikron, spåddes leda till ytterligare press på EU-kommissionen i frågan, som hittills inte meddelat att de ändrat hållning. Även Europafacket har i dagarna på Twitter påmint om den kritik de uttryckte mot EU:s hållning redan i februari.
Från Sverige är det än så länge relativt tyst. Vårdförbundet har än så länge dröjt med ett offentligt uttalande och syns inte bland dem som officiellt står bakom brevet till FN. Men till Flamman säger de att de stöder förslaget om ett tillfälligt undantag.
– Pandemiläget är mycket allvarligt och motåtgärder brådskande. Vi stödjer rätten till hälsa för alla människor, rätten till hälsa lämnar ingen utanför – och där ingår rätten till vaccin. Vi vet att tillgången på vaccin i världen ännu är otillräcklig och stora delar av världens befolkning inte är vaccinerade. Vi vet också att många som arbetar vid fronten av covidvården i världen inte heller är vaccinerade ännu. Vi stödjer därför en tillfällig paus i patenträttigheterna, säger förbundets ordförande Sineva Riberiro.
Hon framhåller dock att patentpausen är en av flera åtgärder för rättvis vaccinfördelning och betonar att andra smittskyddsåtgärder inom hygien, utbildning och adekvat skyddsutrustning också är viktiga, men lägger också till:
– Rika länders hamstring och administrationfår aldrig leda till att vaccin förfars.