Precis efter presidentvalets slut i USA, för att inte riskera att stora förluster i USA-armén skulle störa valutgången, kom den sedan länge planerade attacken för att ”utrota cancersvulsten” i Falluja, det vill säga motståndet mot den olagliga ockupationen av Irak. Staden har varit belägrad sedan mitten av oktober, då även brittiska soldater förflyttades från de ”lugnare” södra delarna av Irak.
FN:s generalsekreterare Kofi Annan varnade för att en attack mot Falluja skulle riskera Iraks ”politiska övergång” – men avfärdades öppet av Storbritannien och USA. Den tydligaste arrogansen uttryckte Wall Street Journal i måndagens ledare, som menade att FN är medansvarigt för att ”Falluja blivit ett terroristfäste” eftersom FN-sändebudet Lakhtar Brahimi i våras protesterade mot USA:s anfall då. ”De måste dödas om Irak någonsin ska kunna hålla fria val”, skriver WSJ om motståndet i Falluja och kallar Annans varning en ”fientlig handling”.
På söndagen besökte ockupationsmaktens premiärminister Allawi soldaterna inför attacken och uppmanade dem att ta hämnd för de 49 poliser som dödades i förra veckan.
I fredags bombades ett sjukhus, på måndagen intogs ett sjukhus och ett annat bombades. En av poängerna för ockupationsmakten är att ta kontrollen över de få informationskällor som kan berätta om civila dödsoffer.
Den hårt plågade kvarvarande civilbefolkningen i staden kunde i och med bombningarna av sjukhus inte uppsöka läkarvård och telefonledningarna till sjukhuset var döda, berättar den irakiske journalisten, Abu Bakr al-Dulaimi, på plats i Falluja, för al-Jazira. Så hårda bombningar har enligt al-Dulaimi inte upplevts sedan kriget med Iran. En AFP-rapport benämnde på måndagen missilregnet som ”urskillningslöst”.
Stora delar av elförsörjningen är utslagen. Hur många invånare som finns kvar i staden är oklart, många har flytt. Vissa bedömare räknar med att cirka 100 000 finns kvar, många är för fattiga för att fly och måste stanna i sina hus medan bomberna faller.
Samtidigt fortsätter också striderna i Bagdad och andra städer i Irak. Enligt den amerikanska journalisten Dahr Jamail hörs maskingevärseld nästan konstant i huvudstaden. Bagdad, liksom resten av Irak förutom de kurdiska områdena i norr, är sedan i söndags försatt i undantagstillstånd med utegångsförbud nattetid. Varken det beslutet eller slakten av Falluja lär dock stärka den USA-styrda interimsregeringens aktier inför ett eventuellt val i januari. Ett parti lämnar nu regeringen.
– Vi protesterar mot attacken på Falluja och den orättvisa som begås mot den oskyldiga delen av befolkningen. Vi kan inte vara en del av den här attacken, säger Muhsin Abd al-Hamid, ledare för Iraks islamiska parti, till al-Jazira.
Undantagstillståndet gör att Allawi stärker sin makt och kan gå till attack mot inte bara sina militära utan också politiska motståndare. Men samtidigt lär flera rörelser bojkotta valet på grund av attacken mot Falluja.
Shaikh al Faidhi, som representerar 3 000 sunnimoskéer i landet sade nyligen att om Falluja eller någon annan stad i Irak invaderas kommer alla imamer i Irak uppmana till bojkott av valet.