”Teknik är aldrig ond eller god. Men inte heller neutral”. Teknikhistorikern Martin Kranzbergs konstaterande går som en röd tråd genom Martin Gelins och Karin Peterssons augustnominerade Internet är trasigt.
Och visst är till exempel Facebook ett kommunikationsverktyg som både kan användas för att diskutera kaninfoder med likasinnade och för att uppvigla till etnisk rensning. Liksom radion bevisligen både kan användas för att sända ut melodikrysset och i ett annat sammanhang förmedla instruktioner för att inleda ett folkmord i Rwanda. Ändå existerar övertygelsen om att ny teknik är detsamma som en ny tidsålder med en ny ekonomi och nya sociala revolutioner, även om denna övertygelse fortsätter att komma på skam.
Förvåningen när det avslöjas fortsätter likväl. I Sverige har vi de där liberalerna som älskar marknaden men blir djupt bestörta varje gång någon välfärdsentreprenörs ”girighet” eller klimatosmart fabrik solkar ner dess fina rykte. I USA har de ett uppenbart överskott på forskare och ekonomer som blir helt tagna på sängen över att kapitalism inom den digitala världen fungerar på samma sätt som inom den materiella. De stora drakarna – Facebook, Google, Amazon – ödelägger konkurrensen och ägnar sig mindre åt ”jobbskapande” och mer åt skatteplanering precis som vilka gammalkapitalister som helst!
Kapitalisterna själva har alltid hävdat att deras intresse är detsamma som allmänintresset men få har gjort det med samma ogenerade arrogans som Facebooks grundare Mark Zuckerberg som aldrig tvekat att jämställa kvalitativa mått för att ”förbättra världen” och ”hjälpa miljarder människor” med att sprida tillgången till Facebook.
Pettersson och Gelin skriver om hur individer som Zuckerberg, Elon Musk och Bill Gates lyfts fram som superhjältar med kunnande, resurser och inte minst drivkraften att leda mänskligheten in i en framtid av flödande mjölk och honung, vilket är en vision som uppenbart ligger i linje med drömmen om den starke – icke-folkvalde – ledaren och dessutom har problem med empirin. Ingen av de nämnda har varit särskilt framgångsrik när det gäller att sprida demokrati eller lösa miljöförstöringen. Däremot har de varit framgångsrika på att etablera en bild av sig själva och sin verksamhet som närmast välgörenhet.
_____________________________________
Prova Flamman!
Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.