Runt klockan tre på tisdagseftermiddagen kom då det som av kanslihus-Twitter pitchats som valrörelsens ”game changer”. Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven presenterade faktisk politik, faktiska reformer som handlade om att utveckla och bygga ut välfärden. Man kunde riktigt se hur det lyste i ögonen på de båda ministrarna under pressträffen. De var övertygade om att de hittat rätt. Familjeveckan är inte en sjätte semestervecka (något som Göran Persson lovade redan i valrörelsen 1998) och det är inte en kvoterad föräldraförsäkring. Det är inte heller en arbetstidsförkortning – det är en dålig blandning av alla tre. En väldigt sossig sådan.
För om denna reform är något så är det socialdemokratisk politik. Faktiskt politik som betyder något, gör något och förändrar något. Om än på ett väldigt sossigt vis. I början av valåret var det inte en självklarhet att S skulle bedriva en sossig valrörelse. Då var det valgeneral John Zanchi som presenterade en plan som innehöll lite välfärd och mycket straff. Man skulle vinna på motståndarens planhalva för att sedan gå över på sin egen. Klokt nog bytte man tillbaka till sin egen planhalva rätt så fort.
Det finns mycket att säga om det socialdemokratiska sättet att genomföra och få igenom sin politik, men faktum är att förslaget om föräldravecka är ett radikalt förslag. Hopkoket av tre olika reformer gör att man bakvägen får in följande:
1. En bättre föräldraförsäkring
Förslaget förbättrar för föräldrar som har barn på förskola, skola och fritids. Planeringsdagar, jullov, höstlov, sportlov, påsklov. För de föräldrar som inte har ett jobb som går att ”ta med sig hem” så innebär dessa dagar oftast att man knaprar på den betalda semester man har, vilket innebär att det blir färre veckor på sommaren och ett lappande och dividerande om vem som har ”bäst” möjlighet att vara borta från jobbet. Dessutom är tillägget i föräldraförsäkringen som familjeveckan innebär helt individualiserad. Den bidrar alltså inte till något mer öjämt uttag.
Genom förslaget om familjevecka visar Socialdemokraterna att man inte helt glömt att politik inte bara är spel och taktik, utan faktiskt något som man måste tycka, göra och bilda opinion för
2. Ett steg mot arbetstidsförkortning
Med klassiskt vänsterpartistiska argument pratade statsministern om att ett resultat av reformen skulle vara fler arbetade timmar, eftersom den skulle sänka sjuktalen. Ytterligare tid med barnen ger ytterligare återhämtning från ett stressigt arbetsliv, i bästa fall. Förslaget innebär att årsarbetstiden kortas med fem dagar för föräldrar. Det sker dock inte med betald semester – utan med föräldrapenning.
3. En offensiv reform som faktiskt utökar välfärden
Stefan Löfven vill inte längre bara fokusera på att ”lappa och laga” utan vill bygga ut välfärden och pratar om ”en större tanke om vad Sverige kan vara”. Det är centralt. Man kan önska många fler reformer i denna riktning från socialdemokratin, reformer som tar ett större ansvar för både välfärden och dem som jobbar i den. För det är klart vi har råd med mer: En semestervecka till för alla – även de barnlösa. Kortare arbetstid och en kvoterad och utbyggd föräldraförsäkring. Vi har råd att låta alla barn få träffa båda sina föräldrar genom familjeåterförening och låta de barn som inte kan andas utan assistans göra även det. Inget av detta är utopier. De kan förverkligas. Men det kräver att Sverige inte längre fortsätter vara ett skatteparadis för miljonärer.
Genom förslaget om familjevecka visar Socialdemokraterna att man inte helt glömt att politik inte bara är spel och taktik, utan faktiskt något som man måste tycka, göra och bilda opinion för. Låt oss hoppas att detta och andra förslag i samma riktning inte är en engångsföreteelse. För vill man ha konflikt om politiken och om dess möjligheter så är detta en bra grundplåt för att rädda kvar arbetarrörelsen vid makten – och kanske börja styra skutan åt rätt håll igen.
_____________________________________
Prova Flamman gratis!
Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.