Sociala fora i fyra städer i Sverige gästades av föreläsare från världens alla hörn. Hur många besökare som kom till respektive forum är för tidigt att säga vid Flammans pressläggning.
Troy Fiscella från Skåne sociala forum säger att det kom 7000 personer till forumet, som mestadels hölls i Lund.
– Det har gått väldigt bra – stämningen har varit fantastiskt bra. 150 arrangemang och 110 organisationer.
I Stockholm var antalet deltagare troligen färre än tusen.
– Det kom inte så många som vi hoppats på, säger Christina Hagner, ordförande för föreningen Stockholms sociala forum.
Hon är trots allt nöjd med att 120 organisationer deltog, där-ibland Afrikagrupperna, SAC, Palestinagrupperna och Miljöförbundet jordens vänner. Helgen präglades av en glad stämning och besökarna verkade nöjda, tycker Hagner.
– Den stora segern är att vi klarade av att genomföra detta utan några katastrofer. Det är dessutom första gången i Stockholms historia som tunga organisationer som LO och ABF medverkade i samma arrangemang som mindre organisationer, som till exempel syndikalisterna.
Men det var ett förstagångsprojekt, och flera saker kunde ha gjorts annorlunda, menar Hagner. Särskilt gäller det marknadsföringen – programmet kom ut för sent, affischering och flyerspridning fungerade inte som det skulle och programmet bestod av för många punkter utspridda på för många platser.
Huvudarrangörer för Umeå Sociala forum var ABF, LO Idédebatt och Ordfront. Inte heller här uppnåddes ambitionerna; den fackliga representationen utgjordes av LO Idédebatt och ett folktomt bord med material från LO. Inte en enda invandrarförening fanns på plats, däremot flera partier och miljöorganisationer.
Att arrangörerna glömt att sätta in en planerad annons i en lokaltidning dagen före var antagligen en bidragande orsak till ett något lågt deltagarantal.
Stockholms sociala forum avslutades med en manifestation på Sergels torg. Omkring 300 personer kom för att lyssna på tal och musik. Banderoller med budskap som ”En annan värld är möjlig”, Bostad åt alla”, ”Alternativ stad” och ”Folkomrösta om EU-konstitutionen” fanns på torget.
Författaren och journalisten Margareta Norlin valde i sitt tal, att belysa just EU och förslaget till ny grundlag.
– De stora ländernas makt kommer att öka på de små ländrns bekostnad. Med konstitutionen vill EU satsa på gemensamma militära elitförband, vilket går helt emot svensk neutralitet.
Hon ställde frågan varför det krävdes så mycket pompa och ståt när EU utvidgades. Sanningen menar Norlin är att EU är ett ruttet projekt som måste döljas bakom festligheter.
– Det finns en grundmurad misstro mot EU bland Europas folk. EU vill att vi ska sjunga, men inte begära demokrati.
Avslutningsvis krävde hon en folkomröstning om EU-konstitutionen.
– Annars sitter vi med nyliberalismen införd i lagen.
Ann-Theres Mörch, löneförhandlare för Kommunalarbetarförbundet, valde att belysa ett mer lokalt perspektiv.
– Det pratas mycket om att man måste höja lönerna för de kvinnodominerade yrkesgrupperna. Det verkar vi alla vara överens om – men i Stockholm är det mycket snack och liten verkstad. Det är dags att gå från ord till handling och ge kommunalarna mer pengar i lönekuvertet.