Jag såg en skymt av en amerikansk frågesport häromdagen, den handlade om medicin. Det var läkare som skulle tävla med ”vanliga” människor om vem som gissar rätt diagnos först. Läkarna vs. Google. Jag såg inte så mycket mer och hann bara tänka ”osmakligt” innan jag stängde av. Men någonstans reflekterar det vår tids inställning till internet– allt finns att hitta och inga experter behövs.
Men när vi blir sjuka eller oroliga för en anhörig, finns inget som lugnar så mycket som en professionell som säger att ”det kommer bli bra”. Därför är det inte konstigt att vård–appar som Kry och Min Doktor vuxit fram. Då får du konsultation av en läkare utan att behöva gå hemifrån.
Men hur trygg är den här typen av konsultation? Inte alls, om vi ska tro de senaste granskningarna som gjorts. Region Jönköping som gjort en egen granskning (Dagens Arena 16/5-17) kommer fram till att Både Kry och Min Doktor har ställt flera felaktiga diagnoser. Min Doktor har i alla dessa fall, och Kry i nästan alla, skrivit ut antibiotika. En annan granskning som DN gjort (Dagens Nyheter 18/5, 2017) visar att Kry skrivit ut både narkotikaklassade läkemedel och antibiotika till barn – utan provtagning.
Antibiotika som inte ens behövs. Det är minst sagt oroande med tanke på den antibiotikaresistens som drabbat världen och Sverige. Det handlar om patienter som inte bara får diagnoser de inte har, utan även mediciner de inte behöver. Det har gått så långt att läkare som träffat patienter efter deras möte med Kry, anmält dem till IVO -Inspektionen för vård och omsorg (Dagens Medicin 16/5-17).
Vad är det då som håller uppe de här tjänsterna som leker ”gissa diagnos” med patienter? Pengar såklart. Jättemycket pengar. En person som tjänat massor på det är Christian W Jansson. Han är Apotekets styrelseordförande, men äger stora delar i bolaget Min Doktor. Hans aktier i Min Doktor är i dag värda 67 miljoner kronor, tack vare samarbetet mellan dem och Apoteket. Apoteket AB ägs av staten, Min Doktor är privat. Det finns en intressekonflikt, men Mikael Damberg, vår näringsminister som är ansvarig för de statliga bolagen, verkar inte se något problem med affären (Aftonbladet 17/5-17).
DN:s granskning visar att bolaget Kry skrivit ut både narkotikaklassade läkemedel och antibiotika – utan provtagning
De två bolagen, Kry och Min Doktor, har avtal med två privata vårdcentraler i Jönköping. Det betyder att notan för ”besöken” skickas till hela Sverige därifrån – och det är en fet nota. Bara i mars i år skickade bolagen räkningar på över 4,7 miljoner till Stockholms läns landsting. De privata vårdcentralerna, där Läkarhuset Tranås är en av dem, har dragit vinstlotten. 2016 fick de mellan 1, 2 och 1, 8 miljoner kronor i månaden från Region Jönköping. 2017 låg ersättningen på mellan 7 och 10 miljoner kronor i månaden. I april stod vården på den fysiska vårdcentralen för 1,3 miljoner kronor av kostnaderna, medan den digitala stod för 7,3 miljarder kronor (Dagens Arena 11/5-17). Det är mycket pengar som mjölkas från våra landsting till privata fickor.
Frågan om den här typen av tjänster ställer egentligen flera frågor på sin spets. Frågan om det fria vårdvalet, vinsterna som tillåts inom vården, och bristen på tillgänglig vård i landet. En konsultation över internet kan vara precis det vi behöver, men drivkraften bakom ska vara en säker vård, inte miljardvinster. Och efterfrågan på apparna ska inte vara framtvingade av en allt mer otillgänglig vård i det egna landstinget. Stryp det enorma vinstuttaget som går från våra offentliga medel, och satsa i stället pengarna på en säker och trygg vård. Svårare än så behöver det inte vara.