Att uppmärksamma kvinnor den åttonde mars är en rätt gammal tradition. Det började med socialistisk kamp för kvinnors rösträtt 1910. Rösträtt har vi nu, men rätten till heltid, trygga anställningar och rättvisa löner är långt ifrån verklighet för Sveriges kvinnor.
LO presenterade nyligen Jämställdhetsbarometern 2017. Där finns statistik om det obetalda hemarbetet, anställningsform och lönestatistik för kvinnor respektive män. Kvinnor, framförallt i arbetaryrken, drar nitlotten. De står för den lägsta andelen tillsvidareanställningar, det vill säga den tryggaste formen på arbetsmarknaden. Samtidigt är deltidsarbete vanligast för den gruppen kvinnor och ligger på 50 procent(!). Jämfört med männens 86 procent på heltid. Men oavsett om vi jämför tjänstemannayrken eller arbetaryrken så är den gemensamma trenden att kvinnors arbetsliv är mindre tryggt och sämre avlönat.
Tittar vi på hur fördelningen ser ut i hemmet, visar det sig att könsskillnaderna är större än klasskillnaderna. För oavsett hur ekonomin och arbetet ser ut innan barnen föds, så går väldigt få fäder ner i arbetstid, oavsett hur många barn de har. Däremot går kvinnor ner till deltid på ett sätt som påverkar deras arbetsliv under en lång tid, vilket också visar sig i en betydligt lägre pension.
Sveriges regering riskerar att bli snubben som köper blommor och choklad en gång om året, men lämnar hemarbetet till sin kvinnliga partner.
Det låter inte så modernt, förra seklets kvinnokämpar skulle nog vara ganska besvikna. Men som tur är finns det mycket vi kan göra redan i dag för den regering som har politisk vilja och mod. Här kommer tre konkreta förslag:
- Individualisera föräldraförsäkringen. Jaja, den är redan individualiserad. Men. En majoritet av dagarna kan överlåtas till den andra föräldern. Det görs oftast– från män till kvinnor. Det sker systematiskt och oavsett varför föräldrarna väljer att göra på det sättet resulterar det i att förstärka traditionella könsroller. Vad betyder det? Jo, kvinnorna drar det stora lasset hemma medan deras lön, pension och arbetsliv hamnar efter. Därför borde färre få bestämma över fördelningen själva, för kvinnors frigörelse på lång sikt. Känns som en rättvis deal ändå?
- Inga vinster i välfärden. Varför slänger hon in det i en feministisk text, undrar du? Jo för de som framförallt bär upp vår välfärd är lågavlönade kvinnor. Att ta bort vinsterna hindrar att direktörer (oftast män) flyr med våra skattepengar till andra sidan jorden och i stället kan vi återinvestera i verksamheten. Samtidigt kan vi höja lönerna och förbättra arbetsvillkoren.
- Avskaffa allmän visstid. För att det är en otrygg anställningsform som slår hårdast mot kvinnor.
Det är lätt att kalla sig feminist i dag. Men precis som snubben som köper blommor och choklad en gång varje år samtidigt som han lämnar barn, disk och hemarbete åt sin kvinnliga partner så riskerar Sveriges regeringen att bli just den snubben. Feminist är man i handling, inte i ord.