På bussen mot ambassaden tvivlade jag. Gjorde jag verkligen rätt?
Tillsammans med ett dussin andra svenskar i tidiga tjugoårsåldern skumpade jag fram mot rikemansstadsdelen Tiergarten i Berlin. Vanligtvis rörde jag mig mest mellan lägenheten, språkskolan och min stammisbar Laidak, och lämnade sällan två-euro-ölen-stadsdelen Neukölln.
Men det här var ingen vanlig dag: det var EU-val.
Motivet var inte bara att göra min demokratiska plikt. En av mina vänner hade gett ett tydligt budskap: vi inte var välkomna på hennes förfest senare på dagen om vi inte följde med och röstade.
På vad? Feministiskt initiativ, så klart.
Jag var inte ensam om att ha svepts med i den rosa yran. 2014 ville alla kalla sig feminister. Ann Heberlein gick med i Fi, och inför valet sålde Folkpartiet in sig som garant för ”feminism utan socialism”. Till och med SD:s jämställdhetspolitiska talesperson Paula Bieler kallade sig särartsfeminist, om än med reservationer.
Signe Krantz (bilden), ordförande i organisationen Transammans, beskriver en tid som präglades av politisk optimism.
– Det fanns ett flyt i feministiska frågor, och en stor medvetenhet och vilja att engagera sig och tänka normkritiskt och intersektionellt. Det fanns en känsla av att ”det här blir verkligen bättre”.
Hon får medhåll av Kawa Zolfagary, vid tidpunkten administratör för humorsidan Vita kränkta män på Facebook och debattör i frågor om feminism och antirasism.
– Det var en tid där man kände att det hände saker och att det fanns medvind. Det fanns en revanschkänsla efter nittiotalets backlash, äntligen lite syre i debatten, säger han och lägger till:
– Jag har aldrig varit med om att så många med utländsk bakgrund engagerade sig i debatten som då.
EU-valet blev en succé för Feministiskt initiativ, som kampanjade på parollen Låt feministerna ta plats. Deras vädjan blev självuppfyllande när Soraya Post tog en av stolarna i parlamentet.
– Stämningen var euforisk. Jag har inga ord för att beskriva känslan, när resultaten kom hördes bara skrik. Vi bara tjöt, sade Soraya Post i en intervju vid tillfället.
Men framgångarna var inte enbart partiets förtjänst. Feministiskt initiativ bars fram av en våg av politiskt uppvaknande. Gudrun Schyman var partiledare vid tillfället, och minns tillbaka.
– Det var inte tack vare vårt arbete, utan rörelser i samhället. Det fanns starka antirasistiska strömningar och en diskussion om hbtq-frågor. Vi fanns där och kunde ta emot på ett ovanligt sätt. Vi hade inga trösklar alls, utan sade ”kom och gör det du vill”. Parollen vi hade var ”gör och kör”. Det var de som kom in som bar valrörelsen.
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!