Årets teman innefattar bland annat kvinnans rätt till sin kropp, aborträtt och unga tjejers vardagsrädsla. Den samlande parollen är ”kroppen är politisk”.
Wiveca Holst som själv deltar i seminarier och sitter i styrelsen i Sveriges kvinnolobby förklarar sin tolkning av innebörden.
– Vi vill få stopp för att kvinnans kropp är ett slagfält. Det ser man att den är i abortfrågan till exempel, säger hon.
Kristina Lindquist på tidningen Arbetaren är inne på samma spår och fäster uppmärksamhet vid just abortfrågan.
– Det är oerhört konkret politiskt hur man begränsar kvinnors politiska rättighet och rörelsefrihet. Det börjar med kroppen, med abortfrågan och våld mot kvinnor till exempel, säger hon.
Somliga ämnen tenderar att glömmas bort över tid, något som Feministiskt forum kan motverka i till exempel abortfrågan.
– Många kanske tar den för givet, säger Lindquist till Flamman. Hon menar att aborter i högsta grad fortfarande är ett aktuellt tema i feministisk debatt.
Vikten av forumet diskuteras vidare av Elf Karlén.
– Kroppen blir som en effektiv träffyta för olika delar av feminismen, säger hon och påpekar att forumet får en bred uppslutning av rörelser som behandlar en rad aktuella frågor.
Forumets funktion i dagens politik är också viktig anser hon. Förutsättningarna för en feministdebatt är mer annorlunda idag.
– Vi har inte samma genomslag som vi hade i slutet av 90-talet och början av 2000-talet men det finns fortfarande en vital rörelse. Det är viktigt att det förs ut, säger Elf Karlén.
Ekonomin en viktig fråga
LO uppmärksammande nyligen i en rapport att 100.000 fler kvinnor än män har otrygga anställningar. Tidsbegränsade anställningar är ett av problemen som LO belyser. Av samtliga anställda kvinnor är 18 procent tillfälliganställda, medan samma siffra för männen är 13 procent.
Flera föreläsningar berör ekonomiska frågor, något som är naturligt i och med finanskrisen som drabbat samhället hårt.
– På Island slog ju finanskrisen stenhårt mot kvinnor. Sänkta pensioner drabbar kvinnor eftersom de redan har låga pensioner. Sedan är många i deltidsjobb. Chansen att få högre löner minskar över huvud taget. Eftersom många kvinnor redan tillhör de fattiga och lågavlönande så drabbas de hårt, menar Holst.
Alla drabbas inte lika hårt
Tidskriften Bang deltar också på forumet. Det ekonomiska perspektivet och att tala om finanskrisen i feministiska termer anses vara viktigt även av dem.
– Det är inte så att alla drabbas lika i Sverige, säger Sonja Schwarzenberger, chefredaktör på Bang. Hon menar att lågavlönade och otrygga arbeten ofta innehas av just kvinnor och att frågan därför är i behov av en feministisk debatt.
– Kvinnor har befunnit sig i kris längre än den här perioden, säger hon till Flamman.
Debatten är på många sätt snedvriden enligt Schwarzenberger och här är ett feministiskt meningsutbyte viktigt.
– Det hoppas jag att vi kan göra, att lyfta upp frågorna på agendan, säger hon om sina ambitioner med Feministiskt forum och Bangs seminarium.
Årets arrangemang äger rum 21-22 februari på ABF-huset i Stockholm och anordnas för fjärde gången.