Feministiskt initiativ var på plats under politikervecken i Visby och stämningen var på topp. Gudrun Schyman, Ebba Witt-Brattström och kompani rörde sig smidigt i gränslandet mellan etablissemang och alternativscen. Schyman duellerade med Margareta Winberg och poängterade vikten av en parlamentarisk feminism, för att sedan mingla med unga aktivisttjejer som deltog i feministfestivalen Push Up.
– Vi har verkligen placerat oss på den inrikespolitiska kartan här i Almedalen. Vi har visat att vi är en växande folkrörelse. Ingenting kan stoppa oss från att bilda ett parti nu, säger Gudrun Schyman till Flamman.
Från förening till parti
Feministiskt initiativ, som ännu så länge bara är en förening, har nu omkring 1 300 medlemmar och ytterligare 2 000 har anmält sitt intresse. I slutet av juli ska styrelsen samla in idéer från medlemmarna om hur partiprogrammet ska utformas. Den 9-11 september äger årsmötet rum i Örebro, då beslut om partibildning ska tas.
Flamman tar tempen på några av de Fi-medlemmar som slutit upp i Visby. Entusiasmen och kampandan är i allmänhet stor, men här och där märks vissa tvivel om hur allt egentligen ska gå till.
– Jag förstår inte riktigt hur vi ska klara av att styra upp allting under den där helgen i september, säger en Fi-medlem som vill vara anonym.
– Först ska vi ta beslut om partibildning och sedan ska vi bestämma hur programmet ska se ut och hur partiet ska organiseras. Och allt detta ska dessutom ske under antipatriarkala former – jag har lite svårt att se hur det ska gå på en helg.
”Inga pekande händer”
Frågan om det feministiska partiets organisationsform är den stora knäckfrågan jämte partiprogrammets innehållsliga aspekter.
– Vi vill inte organisera partiet enligt de gamla vanliga patriarkala formerna, där en sitter längst upp och pekar med hela handen, säger Schyman.
Ordningen i nuvarande Fi är emellertid inte särskilt icke-hierarkisk, berättar Flammans anonyma källa.
– Styrelsen har skickat ut en diskussionsunderlag som sätter mycket tydliga gränser för vad medlemmarna kan vara med och besluta om, så det är ju verkligen den klassiska hierarkin.
Vad gäller det politiska innehållet väntar den svenska offentligheten med spänning på vad som komma skall. Hur ska man egentligen placera sig på höger-vänster-skalan?
Den före detta vänsterpartistiska ledaren ser inte det som ett problem.
– Den feministiska problemställningen är mycket vidare än höger-vänster-skalan.
Men kan man avskaffa patriarkatet utan att avskaffa kapitalismen?
– Hur det avlönade arbetet organiseras påverkar hur det oavlönade arbetet organiseras, men vi ska komma ihåg att könsmaktsordningen fanns före kapitalismen. I alla system har det varit kvinnor som haft huvudansvaret för hemmet. Därför är det inte grundläggande för oss att motarbeta kapitalismen, säger Schyman som till skillnad från tidigare nu ser könsförtrycket som mer grundläggande än klassförtrycket.
Annica Lidström är en annan av Fi-medlemmarna som kommit till Visby för att delta i de feministiska arrangemangen. Hon är redan engagerad utomparlamentariskt, men ser inga problem med att ge sig in i de parlamentariska korridorerna.
– Den ena kanalen behöver ju inte utesluta den andra. De som säger att de är feminister i dagens partier gör ju ingenting för kvinnorna, så vi måste in där också, säger Annica och berättar att alla hennes feministiska vänner är Fi-anhängare.
Annica är arbetarklass och kallar sig vänster, men orättvisor mellan kvinnliga vd:ar och arbetarmän ser hon inte som centrala.
– Som sagt, jag är själv arbetarklass och utifrån de erfarenheterna kan jag inte säga att jag har mycket medkänsla med arbetarklassmännen.
Mandat att montera ner
En stor del av den feministiska kritiken mot Fi går ut på att en parlamentiserad feminism lätt blir urvattnad. Vad är det som ska skilja Fi från v och s, vars politik också bygger på feministiska visioner? undrar moderatorn Ursula Berge i samtalet mellan Schyman och Winberg.
– Skillnaden är att de inte haft det uttryckliga mandatet från sina väljare att montera ner patriarkatet, men det har vi. Därför slipper vi bråka om definitionen på vårt politiska uppdrag och kan driva feminismen rakt igenom, säger Schyman.