”En röst på FI kan bidra till att alliansen får fortsätta bedriva sin antifeministiska politik.” Det skriver Jens Holm, riksdagskandidat V, i ett debattinlägg i tidningen ETC. Istället uppmanar han FI-sympatisörer att rösta rödgrönt.
– Jag är rätt säker på att så gott som alla som sympatiserar med FI tycker att den här regeringen har varit en katastrof för jämställdheten, säger han till Flamman.
En del tror nog att ditt utspel handlar om att dra röster till Vänsterpartiet?
– Nej, jag är djupt oroad över att dem som kanske allra helst vill ha bort den sittande regeringen istället bidrar till att den blir kvar.
Blåslampa
Jens Holm tillägger att han tycker det är bra att Feministiskt Initiativ har fungerat som en blåslampa för Vänsterpartiets jämställdhetspolitik.
– Men jag tycker att om man som FI har etablerat sig som ett begrepp i svensk politik, har man ett ansvar att tänka efter och göra en helhetsbedömning.
Regeringsskifte inte nog
Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt Initiativ håller inte med. Hon menar att just därför att det är så jämnt mellan blocken, behövs ett oppositionsparti. Att ställa upp i lokalval där partiet är starkt och uppmana sina väljare att rösta på Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet i riksdagsvalet, som exempelvis Socialistiska partiet gör, tycker hon inte är ett alternativ.
– Vi tycker inte det räcker med ett regeringsskifte. Vi tycker det är nödvändigt att föra in de här frågorna i debatten och där räcker inte de rödgröna till.
I ett mardrömsscenario skulle Feministiskt Initiativ kunna få två procent i riksdagsvalet, samtidigt som de borgerliga partierna får ett par procent mer än de rödgröna. Hur tänker du kring det?
– Ska man taktisera röstande på det viset har man missat själva vitsen med val. Vi kan se idag hur utvecklingen har gått mer och mer från sju partier till två block. Många känner sig olustiga inför det. Vi kan jämföra med när Miljöpartiet bildades, då var det så dumt och bortkastat att rösta på dem. Idag tror jag inte någon tänker så.
Osäkra siffror
Nyligen presenterades en väljarundersökning gjord på uppdrag av Feministiskt Initiativ där 15 procent uppger att de kan tänka sig att rösta på partiet.
– Det finns många led mellan att kunna tänka sig rösta på ett parti och att verkligen göra det, säger Toivo Sjörén, från Sifo, som gjorde undersökningen.
Ofta kan det finnas två-tre partier som en väljare kan tänka sig att rösta på under vissa omständigheter. Som exempel nämner Toivo Sjörén att 19 procent kan tänka sig rösta på Kristdemokraterna, som idag ligger på strax över fyra procent. När det gått som bäst för Miljöpartiet har runt en tredjedel av väljarna uppgett att de kan tänka sig rösta på partiet.
– Att 15 procent kan tänka sig att rösta på Feministiskt initiativ ska snarare ses som att det finns en potential för partiet i framtiden.
Han påminner också om att 30 procent uppgav att de kunde tänka sig rösta på Feministiskt Initiativ strax innan partiet formellt bildades.
Fotnot: I de flesta opinionsundersökningar särredovisas inte FI utan faller under rubriken ”övriga partier” som brukar ligga på runt 2,5 procent. I den kategorin ingår även Piratpartiet.