Strandskyddet har hamnat i fokus efter att Marianne Samuelsson, landshövding på Gotland och tidigare språkrör för Miljöpartiet, har anklagats för att ha särbehandlat Payex-ägaren Max Hanson när det gäller dispenser.
På Lidingö utanför Stockholm pågår en liknande konflikt sedan några år, där företagsledaren och den tidigare moderate kommunpolitikern Esbjörn Bruske fått lov att bygga ett bostadshus på 135 kvadratmeter på en plats där det tidigare bara stod en några kvadratmeter stor sjöbod.
– Platsen är ett naturområde, när man bygger och fäller träd påverkas hela området, säger grannen Björn Lundberg.
Flera av grannarna i området har fått nej till mindre byggnationer med hänvisning till strandskyddslagen.
Firman levererade
till kommunen
De anser att Bruske särbehandlats på grund av sin bakgrund som politiker och för att hans målerifirma levererat tjänster åt kommunen.
En spekulant, som 2002 ville köpa den aktuella tomten, fick höra av stadsarkitekten att det var omöjligt att få byggnadslov där. Han valde att inte genomföra affären och istället blev Bruske den nye ägaren.
Kommunen tillbakavisar
Från kommunens håll förnekar man att det skulle röra sig om någon form av särbehandling.
– Det har inte varit tal om någon positiv särbehandling, allt har gått till helt enligt reglerna, säger Paul Lindquist, kommunalråd (M), på Lidingö.
Att den tidigare tomtspekulanten fått höra att det inte gick att få bygglov ska, enligt kommunen, ha berott på att det inte fanns någon detaljplan för området vid den tidpunkten.
Esbjörn Bruske råkar vara Björn Lundbergs morbror. Bruske vill inte ge några kommentarer till Flamman, men har tidigare sagt till tidningen Realtid att konflikten grundar sig i att hans systerson är avundsjuk.
Kan du förstå att en del nog undrar om det ligger en släktfejd bakom det här?
– Ja, men jag hade agerat på samma sätt vem som än hade fått ett felaktigt bygglov, säger Björn Lundberg.
– Jag har inte haft någon särskild relation till min morbror och hade inget otalt med honom innan det här hände, det är ju inte heller bara jag som reagerat, utan flera grannar, fastighetsägarföreningen och Naturskyddsföreningen.
Paul Lindquist, påpekar å sin sida att kommunen fått rätt i högre instanser.
– Naturskyddsföreningen vill ju aldrig att det ska byggas nära stränder. I grund och botten tycker jag det rimligt att om du har en strandtomt som är bebyggd ska du kunna få bygga på den.
För Björn Lundberg har konflikten blivit en viktig principfråga.
– Om man börjar rucka på principen om likabehandling undrar man vart det slutar. Kanske blir det okej att köra för fort för dem som tjänar över en viss inkomst?
Lagen urholkas
Enligt Naturskyddsföreningen ökade antalet dispenser med 40 procent mellan åren 2003 och 2006.
– Det är som en skyddsvall brustit i dispensgivningen, säger Oscar Alarik, Naturskyddsföreningens miljöjurist.
Föreningen anser även att skälen till dispenserna ofta är dåligt redovisade. Sedan den första juli i år har lagen om strandskydd dessutom ändrats. Bland annat har det blivit lättare att få dispens i landsbygden. Syftet är att underlätta för utveckling i glesbygdsområden.
Men Naturskyddsföreningen har kritiserat lagändringen för att urholka Allemansrätten. Man är även kritiskt till att beslutet i första hand ligger hos byggnadsnämnden i kommunerna som ofta saknar kompetens i hur den biologiska miljön påverkas i området.