Öbor vet hur man bevarar en hemlighet. Det är en premiss Stephen King byggt flera av sina skräckberättelser utifrån. Men de värsta, mest groteska och minst nyanserade exemplen hittar man som vanligt i verkligheten.
På den brittiska kanalön Jersey har man aldrig gjort sig kända för att lägga näsan i blöt. Medan den självstyrande öns europeiska grannar, i alla fall formellt, genomgick viss politisk omvälvning efter andra världskriget har Jerseys kollaboratörregim klamrat sig kvar vid makten sedan dess i nya generationer och avslöjades 2007 ha mörklagt en ö-omfattande pedofilskandal i syfte att inte äventyra investeringsklimatet på ön. Oviljan att ställa obekväma frågor eller skurkar mot väggen kallas internt för ”The Jersey way” och anses, tillsammans med den låga bolagsskatten, utgöra nyckeln till Jerseys framgång som ett av världens mest framträdande så kallade skatteparadis.
I Oliver Bulloughs bok Moneyland spelar Jersey, vid sidan av motsvarigheter som Caymanöarna, Cypern och Saint Kitts och Nevis, en viktig roll som gömställe i ”Moneyland” – författarens namn på det virtuella rike som han menar att den ekonomiska eliten säkrat medborgarskap i genom tillgången till ”maltesiska pass, engelsk lagstiftning, amerikansk sekretess, panamanska skalbolag, stiftelser från Jersey och fonder från Liechtenstein”. I Moneyland ”finns det inga gränsvakter som stämplar ens pass, ingen flagga att hedra och ingen utrikesminister att prata i telefon med. Det har heller ingen beskyddande armé, eftersom det inte behövs någon”.
I sin ivriga jakt på skattgömmornas lokalisering glömmer Bullough med jämna mellanrum dock bort att fråga sig var avkastningen slutligen hamnar (det är inte på Jersey) och vems armé som säkerställer utfallet (den tillhör inte något klatschigt, banér- och vapenlöst tankeexperiment-land utan utgår från sina vanliga baser i Florida, Stilla havet och Persiska viken).
Lika gränslös som han föreställer sig den nya ekonomin är författarens blåögdhet när han påstår att ”västerländska regeringar har försökt ligga i framkanten när det gäller att stävja dessa trick”. Han berömmer särskilt USA:s allt tuffare krav på transparens kopplad till skatteparadisen, men problematiserar det faktum att Washingtons krav på omvärlden att dela med sig av kundregister och nycklar till kassavalven gäller alla utom dem själva, utan att lägga ihop ett och ett.
Boken är så full av exempel på makt- och pengagalna härskare som plundrat statskassorna i Peru, Filippinerna, Ekvatorialguinea och gamla Sovjetrepubliker att man lätt kan få intrycket att den ekonomiska utsugnigningen av världen drivs från periferin, när läckor som till exempel ”Panamadokumenten” eller en snabb kontroll över världens rikaste och mest notoriska skattesmitare bevisar motsatsen.
Mark Brantley, utrikesminister i Saint Kitts och Nevis, (vars lagstiftning utformats av amerikanska jurister) säger det bäst själv när han skrockar åt villfarelsen att det är skatteparadisen som driver fram ekonomiska oegentligheter: ”Det finns inga pengar på Cayman, de pengarna är i London och New York”. Illusionen om de rikas flykt till ett gränslöst, oåtkomligt fantasiland riskerar att fördunkla snarare än att belysa verkligheten.
Moneyland – Varför tjuvar och bedragare styr världen och hur man gör för att få tillbaka den
Oliver Bullough
Övers. Marianne Berglund
Lindskog förlag