– Som socialist har man väldigt mycket klimatångest. Jag tänkte, ”okej, Anders Borg gör ingenting, vad kan jag göra?”
Så beskriver Johan Ehrenberg, journalist och debattör, hur han började intressera sig för egen elproduktion genom vindkraft och solceller. Nyligen kom boken Johans lilla egen el bok ut. Att göra sin egen el låter lätt som en komplicerad och dyr historia, men det behöver inte alls vara det, enligt Johan Ehrenberg. Mer eller mindre alla kan producera sin egen el, helt eller delvis. Det räcker med ett fönster eller en balkong.
– Teoretiskt är det som behövs en egen yta och en egen elmätare. Bor man till exempel inneboende kan man åtminstone ladda sin mobil med solceller i stället för i eluttaget. Om en person gör det, gör det inte så stor skillnad, men om alla gör det har det betydelse.
Visserligen kan det vara svårare för den som bor i en hyreslägenhet, men samtidigt påpekar Johan Ehrenberg att en hyresvärd knappast har något att förlora på att till exempel låta hyresgästerna få tillgång till taket för att sätta upp solceller.
– Det skulle kunna vara ett krav som Hyresgästföreningen kan driva.
I Tyskland kommer i dag ungefär en fjärdedel av elproduktionen från solceller. Från början fanns en motvilja från de stora elbolagen.
– Det är klart att det inte ligger i elbolagens intresse att fackföreningar och kooperativ börjar göra sin egen el.
I dag köper elbolagen in el från dem.
Många vinster
Vinsterna är inte bara miljömässiga. Den som lyckas skrapa ihop pengar till att investera i att bli självförsörjande i elproduktion vet också vad priset för elen kommer att ligga på i upp till 40 år framåt.
– Det är motsatsen till en spekulationsekonomi.
Överlag är Johan Ehrenberg överraskad över den positiva respons boken har fått och som han själv möter när han talar om el.
– Jag tror det beror på att vi socialister är vana vid att diskutera system och stora förändringar. Det gör ibland att vi känner oss maktlösa. Det här är något man kan påverka.
Har du mött motsatt ståndpunkt, att det är en smula livsstilssocialistiskt att göra sin egen el?
– Nej, aldrig. Jag vet att den analysen finns traditionellt, men jag har aldrig delat den och det är ingen som har rest sig upp under en föreläsning och sagt ”du skapar ju illusionen om det borgerliga samhället”.
Till sist, är det något du vill tillägga?
– Ja, att Flamman borde göra sin egen el. Ni har ett fantastiskt läge för det. Jag hjälper er.