Felaktigheter har upptäckts såväl för själva röstningsdatorerna med skärmtryckning, som de centrala rösträkningsdatorer som samlar in resultaten från de äldre hålkortsläsarna.
Starka misstankar har framkommit om att rösträkningsdatorerna går att hacka. I flera små valdistrikt i Florida misstämde röstfördelningen uppseendeväckande mycket mot hos vilket parti väljarna registrerat sig. Det är tillåtet att rösta på annat parti än det som registrerat men i några valkretsar var förhållandet registrering–röst snarare det omvända. I Baker county fick Bush nära 80 procent av rösterna – trots att 69 procent av väljarna registrerat sig som demokrater.
Spärrlistor – där valförrättare upprättar listor över dem som på grund av tidigare brottslighet inte får rösta – har åter missbrukats. I Florida och i Carolina har spärrlistor använts övernitiskt. Även metoden att ifrågasätta en enskild väljare har använts, vilket gör att vissa röster läggs i en särskild pott för senare specialgranskning.
I Ohio kommer dessa, nära 250 000, inte att räknas, enligt BBC-journalisten Greg Palast. Och eftersom detta särskilt berör dem som förväntas rösta demokratiskt – undersökningar visar att minoriteter och fattiga löper fem gånger högre risk att inte få rösta – drar Palast slutsatsen, baserat på statistiska sannolikheter, att det inte var Bush utan Kerry som vann delstaten om alla skulle räknats.
Det har också rapporterats om åtskilliga andra tekniska felaktigheter med slumpmässiga konsekvenser. I exempelvis North Carolina försvann cirka 4 500 förhandsröster eftersom räkningsdatorernas minne var överfullt. I Broward, Florida började datorn räkna baklänges efter 32 000 röster.
Men dessa lokala exempel bojkottas i riksmedierna, skriver David Swanson, mediekoordinator på AFL-CIO, i en väl källunderbyggd sammanställning på Counterpunch. I stället sprids bilden om det ”starka mandatet” för Bush, konstaterar Swanson som menar att behovet av oberoende tidningar är större än någonsin.
Dock fanns utländska valobservatörer, för första gången, på plats. Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE har sin rapport pekat på flera allmänna brister i USA:s valsystem, men inte funnit några konkreta belägg för valfusk. Sermin Özurkut, vänsterpartistisk deltagare, konstaterar att kriterierna för ett fritt val är tre: Allmänna och hemliga, fri opinionsbildning, och någorlunda högt valdeltagande. Samtliga var uppfyllda, och det är ”orimligt” att tala om valfusk, säger hon.
– Det här valet var demokratiskt. Det är lätt att skylla på valfusk i stället för att se sina egna misslyckanden, säger Özurkut och menar att det handlar om dålig förloraranda.
Fokus borde ligga på politikens innehåll och på en seriös reformering av USA:s valsystem, menar hon. Enligt Özurkut var valförrättarna, i de 20-tal vallokaler hon besökte i New Mexico, professionella och mycket hjälpsamma mot väljarna. Dessutom fanns jurister och företrädare för bägge partier på plats, vilket eliminerar risken för godtycke och maktmissbruk, menar hon.
– Om jag sett något som gått snett, hade jag protesterat.
– Demokraterna har jobbat aktivt med att registrera hemlösa och förstagångsväljare. Att tala om att vissa väljare exkluderats håller inte.
De som kommer med sådana anklagelser är i sin fulla rätt att driva och bevisa dem i sin domstol, konstaterar Sermin Özurkut. Om de 250 000 oräknade rösterna i Ohio säger hon:
– De skulle inte ha påverkat utgången.