År 2006 levde cirka 8 procent av alla barn under 18 år i Sverige under fattigdomsgränsen. Enligt utredningen Barnfattigdomen ökar med Reinfeldts politik som vänsterpartiet begärt från riksdagens utredningstjänst kommer siffran att vara nästan 12 procent 2009. Orsakerna är bland annat försämringar i föräldraförsäkringen och a-kassan, samt hårdare regler för sjukskrivna. Bland barn till ensamstående föräldrar beräknas så många som 26 procent att leva i relativ fattigdom.
Helene Sigfridsson är generalsekreterare för Sveriges makalösa föräldrar, ett nätverk som arbetar för att stödja ensamma föräldrar. Hon håller med om att det blivit svårare för ensamstående under senare år.
– Den statistik som finns pekar på det. Sedan tycker jag mig märka själv att jag möter fler som har det svårt ekonomiskt nu än tidigare.
Hon är kritisk till att ensamstående föräldrar länge har varit en nedprioriterad grupp.
– Alla insatser som gjorts av den sittande regeringen har riktats mot sammanboende föräldrar, som vårdnadsbidrag, hushållsnära tjänster och jämställdhetsbonus. Man utgår från en kärnfamilj och verkar inte riktigt ha kunskap om ensamstående och deras situation.
Helene Sigfridsson skulle vilja se en ökad medvetenhet och riktade åtgärder för att förbättra för gruppen ensamstående med barn.
Sommaren brukar vara särskilt svår för barnfamiljer som redan har det knackigt ekonomiskt. Enligt Sveriges makalösa föräldrar har 31 procent av alla barnfamiljer och 42 procent av de som består av en förälder ingen möjlighet att åka bort under semestern. Förutom en redan svag ekonomi diskrimineras ofta ensamstående av turistbranschen.
– Många familjepriser på charterresor eller inträden på sommarland utgår från två vuxna med barn. En ensam förälder på semester får ofta betala mer, trots att de generellt har det sämre ställt, säger Helene Sigfridsson.
Vänsterpartiets utredning pekar på att i synnerhet ensamma mammor har lägre sysselsättningsgrad, högre arbetslöshet och högre ohälsotal jämfört med resten av befolkningen. Exempelvis är var tredje ensamstående kvinna med barn deltidsarbetslös. Att jämföra med gifta eller sammanboende pappor som har en sysselsättningsgrad på 93 procent.
Rädda barnen varnade redan förra året för att regeringens budgetförslag kommer att leda till försämringar för de familjer som redan har en svag ekonomi.
– Det vi saknar är ett barnperspektiv i politiken. Ofta tycks det finnas en uppfattning om att det är människors val som ligger till grund för hur de har det. Men barn har rätt till en skälig levnadsstandard, oavsett vilka föräldrar det har, säger Hanne Simonsen, från Rädda barnen. Rädda barnens egna rapporter visar även de att klyftorna mellan olika grupper och områden har blivit större de senaste åren. De mest utsatta är barn till ensamstående samt barn med invandrade föräldrar. 1991 fanns det sju gånger så många fattiga barn i Rosengård, Malmö som i Torslanda i Göteborg. I dag är skillnaden 20 gånger så stor.