Från och med första maj i år inför Stockholms stad regler mot att röka på arbetstid, lunchen borträknad. Ewa Samuelsson, äldreborgarråd (KD) i Stockholm stad, vill hellre använda uttrycket rökfria arbetsplatser än förbud.
– Beslutet kom delvis till för att tredje person drabbades. Äldre och deras anhöriga, samt föräldrar till barn på förskolor och skolor klagade på att personalen luktade rök. Sedan hade vi även en diskussion om hur vi skulle få ner sjuktalen på arbetsplatsen och uppmuntra personal att sluta röka.
Hon säger att hon har fått positiv respons från anställda som nu känner att de har fått mer motivation att sluta röka. Förbudet ska inte handla om att bestraffa personal utan om att anställda ska må bra. Men vad ska hända med den som struntar i förbudet, trots upprepade tillsägelser? Ewa Samuelsson tvekar en smula inför frågan.
– Då får man väl ta en diskussion kring vad som är tillåtet och inte tillåtet att göra på arbetstid. Man får ju inte heller dricka alkohol på arbetstid, men tyvärr finns de som gör det och då får man ta tag i det.
Rökning kostar
Som anställd har man rätt till ett visst antal pauser under arbetsdagen, ska arbetsgivaren verkligen lägga sig i om någon väljer att röka en cigarett under en paus istället för att till exempel gå på toa en extra gång?
– Men hårdrar man det så, tycker jag att man är lite naiv i sitt resonemang. Jag har också hört människor föra liknande resonemang, men då missar man att det handlar om människors hälsa och att rökare kanske måste byta kläder för att inte lukta rök.
För ett par år sedan hade minst 20 av landets 290 kommuner infört ”rökfri arbetstid” för sina anställda. Bland landstingen tillät nästan hälften, nio av landets 21 landsting inte att de anställda rökte på arbetstid. Enligt vissa uträkningar kostar rökare mer för arbetsgivare, i form av något fler sjukdagar varje år. Storrökare kan även tänkas ta fler pauser från arbetet. Men de arbetsplatser som infört rökförbud har i princip alltid anfört hälsa och risk för passiv rökning som skäl.
Kommunal positivt
Sveriges kommuner och landsting (SKL) arbetar för rökfri arbetstid, det vill säga att anställda ska vara rökfria under arbetstid och pauser. Lena Jonasson är Kommunals representant i SKL:s särskilda arbetsgrupp i frågan. För henne är det en arbetsmiljöfråga. Många Kommunalanslutna arbetar inom hemtjänsten eller som personliga assistenter och utsätts för tobaksrök hos brukarna.
– Genom att införa rökfria arbetsplatser kan vi på sikt ställa krav på att våra medlemmar inte ska utsättas för tobaksrök på sin arbetsplats.
Rökförbud på krogen som infördes för några år sedan var framför allt en arbetsmiljöfråga, men få argumenterade mot det genom att hävda att anställda i krogbranschen i många fall själva är rökare?
– Ja, men skillnaden är att vi arbetar i människors hem. Det är lättare att införa ett förbud på en restaurang där ingen bor.
Lena Jonasson är också noga med att poängtera att Kommunal vill ha rökfria arbetsplatser och inte rökförbud. Rökfrihet ska, till skillnad mot förbud, bygga på frivillighet och vara ett beslut som man fattar tillsammans på arbetsplatsen. Däremot är det lite osäkert vad som ska hända med den som inte klarar av att bli rökfri.
– Vi vill inte att man ska använda disciplinära åtgärder mot dem som röker på arbetstid, säger hon.
Dock finns landsting som har infört löneavdrag för rökare.
”Terapi bättre”
Åsikterna om rökningens vara eller icke-vara på arbetstid tycks inte följa någon given höger-vänsterskala. Bland de kommuner och landsting som förbjudit rökning på arbetstid finns både de som styrs av en borgerlig majoritet så väl som av Socialdemokraterna med stödpartier.
Liksom det finns förbudskritiker från alla håll.
Fredrik Bergqvist är moderat oppositionsråd i Norrköping och har, tillsammans med ett par partikamrater, skrivit en debattartikel mot rökförbud på arbetsplatser. ”Livsstil ska inte kunna utgöra skäl för reprimand eller uppsägning”, skriver de bland annat och fortsätter med ”bortom tobaksförbud hägrar en rad livsstilsregleringar för en progressiv arbetsgivare. Kosthållning, motion, vårdat språkbruk och sunda värderingar”.
– Om kommuner och landsting förbjuder rökning på arbetstid, är det helt legitimt för privata arbetsgivare att göra det samma och man kan undra vad nästa steg blir. Kan arbetsgivaren ha synpunkter på om man ringer privata samtal under en paus?, säger han.
Kan du förstå förbudförespråkarnas argument?
– Ja, självklart! Jag kan själv störa mig på personer som röker på ett hänsynslöst sätt, men man får väl utgå från att anställda har så pass gott omdöme att de inte gör det.
Fredrik Bergqvist säger att han inte har reflekterat så mycket över att åsikterna kring just tobaksbruk på arbetsplatser verkar splittra människor inom både högern och vänstern, även om han tycker det är märkligt att inte fackföreningar tar mer strid i frågan. Han påpekar även att han har fått ta emot kritik från andra borgerliga politiker för sin ståndpunkt.
Själv vill han hellre se att rökande anställda ska kunna erbjudas stöd i form av exempelvis kognitiv beteendeterapi för att sluta.
– Jag tror inte så mycket på förbud. Hur ska någon se till att det efterlevs? Det kan ju bli direkt pinsamt om arbetsledaren ska springa ut efter den anställda och ropa ”aja-baja”.