BRYSSEL Den europeiska kommissionen har sagt sig vilja reglera den i stort oreglerade lobbyistverksamhet som äger rum i EU-institutionernas Bryssel, vilket man gör i form av ett ”europeiskt öppenhetsinitiativ”. Idag har över 2500 intresseorganisationer permanent kontor i Bryssel, och mellan 15-20 0000 lobbyister är verksamma i att påverka de pågående beslutsprocesserna. Den stora majoriteten av dessa representerar företag eller näringsintressen, medan omkring var tionde lobbyist kommer från olika typer av frivilligorganisationer.
Oreglerad verksamhet
Antalet lobbyister i Bryssel har stigit kraftigt de senaste åren, och förväntas öka än mer när EU-systemet ytterligare förstärks. I synnerhet EU-parlamentet och kommissionen kan utsättas för intensiv lobbying under behandlingen av ett visst ärende. Till skillnad från USA sker denna verksamhet i EU i stort oreglerad, där till exempel lobbyisterna offentligt måste redovisa belopp över 100 dollar som nyttjats för att nå påverkan.
Den ansvarige kommissionären Siim Kaalas säger i en kommentar att initiativet handlar om att stärka öppenheten i EU, och att ökad öppenhet förbättrar beslutsprocessen samt reducerar risken för bedrägeri. Ett så kallat grönpapper kommer att presenteras av kommissionen inom de kommande månaderna, som kan komma att leda till förslag om frivilliga uppförandekoder för lobbyisterna samt tydligare deklarationer av EU-parlamentarikernas finansiella intressen.
Resurssvaga diskrimineras
Organisationen Corporate Europe Observatory med säte i Amsterdam har under lång tid bevakat företagslobbyisternas aktiviteter i Bryssel, och man menar att dessa spelar en allt mer odemokratisk roll i EU. En kritik som organisationen ofta för fram är att det krävs stora resurser för att göra sin röst hörd i Bryssel, vilket diskriminerar resurssvagare organisationer, samt att det idag existerar informella institutionaliserade forum där företagslobbyister och beslutsfattare från EU kontinuerligt möts.
Regelkrav framförda
Senast i höstas sändes ett öppet brev till kommissionsordförande Jose Manuel Barroso med stöd av över 50 civila grupper där krav framfördes att införa strikta och obligatoriska regler kring lobbyisternas verksamhet. En kritik som har framförts mot Kaalas öppenhetsinitiativ är just förhoppningen till självreglering istället för bindande regler, och att de angivna förslagen i detta skede förefaller vara allt för otillräckliga.
Fler lobbyister i EU
Fler och fler lobbyister samlas runt EU-organen. Till skillnad från i USA har de ingen plikt att redovisa hur de använder sina pengar.