Allt fler småföretag väljer att inte teckna kollektivavtal, enligt en rapport från intresseorganisationen Företagarna. Nästan 60 procent av de minsta företagen, med upp till 50 anställda, har idag inget avtal. Det motsvarar omkring en halv miljon löntagare inom den privata sektorn.
Ju mindre företag desto vanligare är det att det saknas kollektivavtal. Det finns också påtagliga geografiska skillnader, vanligast med avtal är det i norr och på Gotland, medan Stockholmsregionen är mest avtalslöst. Högst anslutningsgrad finns inom samfärdseln, medan den är lägst inom finanssektorn. Mest problematiska anses kollektivavtal vara inom bygg- och uppdragsbranschen.
Enligt Företagarnas undersökning anser många att kollektivavtalen är framförhandlade med storföretag som utgångspunkt, och därför dåligt anpassade till småföretagens verklighet. Man betonar att företag inte väljer bort kollektivavtal därför att man vill ge sina anställda sämre villkor, utan därför att avtalen inte är tillräckligt ”flexibla”, och blir ”otympliga” att hantera.
”Med anledning av detta måste företag som inte har kollektivavtal betraktas som lika seriösa som andra företag.”, skriver man i en kommentar till rapporten på organisationens hemsida.
Istället förespråkar man att det ska vara frivilligt att teckna kollektivavtal.
– Företag som har bra villkor för personalen ska inte tvingas att teckna kollektivavtal. Och rätten att sätta företag i blockad måste begränsas, säger Christina Linderholm, tillförordnad vd för Företagarna.
Undersökningen pekar samtidigt på att många som har kollektivavtal är mycket positiva, och ser avtalen som ett stöd i verksamheten.