DAMASKUS. – Jag arbetade tillsammans med amerikanerna i staden Kut. Men när jag återvände till Bagdad fick jag ett mordhot instucket under min dörr. Jag var tvungen att fly, berättar elektrikern Sa’ad Hussein för IPS.
Hussein lämnade landet för tre månader sen. Han beskriver Bagdad som ”en spökstad” där svarta flaggor som deklarerar dödsfall kan ses hänga på de flesta gator.
Elen fungerar bara någon timme om dagen, och det är omöjligt att få något jobb i staden.
– De flesta dödsfallen beror på de irakiska politikerna och deras miliser, säger han.
Flyktingarna säger att arbetslösheten i dag är mycket värre än under Saddam Husseins regim, liksom säkerhetsläget, och bristen på el, vatten och sjukvård.
– Amerikanerna griper så många människor, säger Ali Hassan, som flytt från sitt hem i Bagdad.
– Min bror dödades av shiitiska milismän efter att han vägrat lämna ifrån sig nycklarna till de tomma sunniägda hus som vi såg efter.
På flykt
Hassan, som själv är shiamuslim, flydde från staden för tre månader sen.
– Nu kan jag inte återvända. Jag är flykting, men känner mig fortfarande otrygg eftersom jag är rädd för Mahdimilisen.
Det är den shiitiske ledaren Muqtada al-Sadrs milisgrupp.
– Många irakier lämnar numera aldrig sina hem på grund av rädsla för miliserna, berättar 68-årige Abdul Abdulla, som flytt från Bagdad med sin familj.
Enligt Abdulla stod shiitiska milisgrupper i området runt hans kvarter i väntan på att fånga in alla försökte ta sig därifrån. Enligt Abdulla råder det ingen tvekan om att den irakiska regeringen är inblandad i våldet eftersom ”de är beroende av miliserna”.
Bilbomb
Eman Abdul Rahid flydde från sitt hem i den irakiska huvudstaden för ett år sedan.
– Jag blev skadad av en bilbomb som dödade min dotter.
Hon säger att våldet, och hoten om våld, har blivit vardagsmat i Bagdad. Och Rahid lägger skulden för situationen på Bush-administrationen.
– Amerika ligger bakom invasionen av Irak, och vi vill att den amerikanska regeringen hjälper oss flyktingar. Jag vill att människor ska läsa det jag säger och sedan kräva att Bush hjälper oss, säger Rahid.
Salim Hamad, som lever i flyktinglägret Yarmouk i Damaskus, säger att situationen bara blivit allt värre i Irak.
Sekterism
– Det är stor skillnad mellan dem som lämnade landet för fyra år sedan och dem som kom för fyra dagar sedan. Allt i Irak bygger numera på sekterism och det finns inget skydd att få – vare sig från amerikanerna eller den irakiska staten.
I förra veckan meddelade den amerikanska militären att våldsdåden i Bagdad minskat med en fjärdedel sedan lanseringen av en kampanj för ökad säkerhet i staden i februari.
Men militärens språkrör William Caldwell sa samtidigt vid en presskonferens i Bagdad att våldet i övriga delar av landet inte hade minskat i omfattning.
– När man tittar på landet i stort så kan man hittills inte se den stora minskning vi hoppats på.
Fler än 600 personer rapporterades ha dödats i sekteristiskt våld i Irak under förra veckan. Och bilbomberna har fortsatt att detonera i landets huvudstad.