– Arbetsgivare kommer att tjäna pengar på folk, säger Fadi Al-Aieshy som arbetar med flyktingfrågor på en juristbyrå.
Flyktingöverenskommelsen mellan regeringen och de borgerliga partierna som presenterades i förra veckan innebär att tillfälliga uppehållstillstånd på tre år blir regel, förutom för kvotflyktingar, ensamkommande barn och barnfamiljer.
Det tillfälliga uppehållstillståndet kan sedan förlängas om skyddsbehov kvarstår. Den som efter tre år kan uppvisa en taxerad inkomst på en nivå som det anses gå att försörja sig på beviljas permanent uppehållstillstånd oavsett om personen anses vara i behov av skydd eller ej.
Fadi Al-Aieshy har tidigare uppmärksammat att det är vanligt att oseriösa arbetsgivare utnyttjar människors desperation genom att handla med arbetstillstånd och på så sätt erbjuda uppehållstillstånd i Sverige.
– Det jag har sett är att människor är väldigt måna om att inte komma i konflikt med sina arbetsgivare och få sparken. De är beredda att jobba övertid utan att få betalt och få mycket mindre lön än vad deras avtal säger. Så kommer det antagligen bli även i fortsättningen när man måste visa att man har en inkomst för att få fortsatt uppehållstillstånd.
Enligt Fadi Al-Aieshy är olika typer av handel med arbetstillstånd vanligt.
– Det är väldigt vanligt, jag har stött på det massor med gånger, extremt vanligt skulle jag säga.
Han kommer ofta i kontakt med de här personerna när de varit i Sverige i ett par år på ett arbetstillstånd som de kan ha köpt.
– Sedan visar det sig kanske att företaget inte skött sin ekonomi eller redovisat deras lön korrekt. Då blir de tvungna att söka asyl.
Många har ett jobb ”på pappret” men arbetar i själva verket för ett annat företag för att kunna betala av arbetsgivaravgifter och ersättning till arbetsgivaren som tillhandahåller arbetstillståndet.
– Regeringen lyckades få fram de nya reglerna om tillfälliga uppehållstillstånd på bara några månader. De oseriösa arbetsgivarna har funnits i flera år och där finns ingen lagstiftning som täpper igen. Det tycker jag är väldigt tråkigt och märkligt.
Tydligare reglering
– Det är svårt att veta hur stor omfattningen är, allt sker i privata uppgörelser, säger Gabriel Keryakos, också han jurist som arbetar med flyktingfrågor på Nordström assistans, om handel med arbetstillstånd.
Den senaste tiden har han märkt att ansökningar om arbetstillstånd från syriska medborgare har minskat kraftigt. Det är helt enkelt svårt att få arbetstillstånd som syrier, då Migrationsverket i många fall misstänker att personen i fråga kommer att söka asyl när denne kommit till Sverige.
Innebär de nya reglerna en risk att människor hamnar i händerna på oseriösa arbetsgivare eller inte vågar påtala missförhållanden på arbetsplatsen då uppehållstillståndet kopplas till ens inkomst?
– Om man är från Syrien är risken liten. Då är risken större att man betalar för ett arbetstillstånd. När det gäller andra länder finns den risken alltid. Det kan till exempel stå på pappret att man jobbar 50 procent när man i själva verket jobbar heltid.
Vad skulle behöva göras för att komma åt oseriösa arbetsgivare?
– En tydligare reglering kring arbetstillstånd och kanske en uppföljning från Migrationsverket och att göra det mer gynnsamt för människor som anmäler missförhållanden på arbetsplatsen. Om man anmäler sin arbetsgivare och sedan inte får stanna i Sverige kommer ingen att våga anmäla.
Skapar stress
Fadi Al-Aieshy är överlag skeptisk till tillfälliga uppehållstillstånd. Tanken bakom uppgörelsen där uppehållstillstånden kopplas till en inkomst är att det ska skapa incitament till att börja arbeta och komma in i samhället.
– För vissa som är starka eller inte har varit med om något traumatiskt kanske det fungerar. Men för andra skapar det i stället stress.
Han påpekar att mycket tyder på att läget i Syrien inte kommer att förbättras inom de närmaste åren och att många som i dag får tillfälligt uppehållstillstånd kommer ha samma skyddsbehov när det löper ut.
– Tillfälligt kanske det här skapar mindre jobb för Migrationsverket, men sedan blir det ny genomgång av ärendena om tre år, ofta med överklaganden. Det kommer bara skapa mer jobb.
Han tycker också att debatten blir sned ibland. Det talas mycket om uppehållstillstånd, men samtidigt är det bara en mindre del av alla som söker asyl som faktiskt får det.
– Permanenta uppehållstillstånd borde anses vara utgångspunkten för de människor som anses behöva skydd i Sverige.