Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) är en av de nya ministrar som gjort sig mest synlig i offentligheten. Nyligen sade hon till Dagens Nyheter att regeringen är ”beredda att göra allt som krävs för att uppnå en minskad invandring”. Till konkurrenten Svenska Dagbladet sade hon att människor ”inte ska befinna sig här i en evighet på permanent uppehållstillstånd”.
Uttalandena, och ambitionerna i Tidöavtalet, skapar oro bland människor som har flytt till Sverige. Det säger Terje Holmgren, ordförande i paraplyorganisationen Flyktinggruppernas riksråd (FARR) som samlar 34 organisationer som på olika sätt jobbar med flyktinghjälp.
– De som träffar många som är relativt nyanlända säger att folk är oroliga. Och det är bredare, många som kanske inte är oroliga för att bli utvisade eftersom de är medborgare känner i en mindre grad att detta ändå försämrar deras situation i Sverige.
Han får medhåll av Karin Ödquist Drackner, migrationsrådgivare på Röda korset.
– Det är mycket frågor och oro. Vad det innebär för människor, deras familjer, om de kommer kunna stanna på sina tillstånd. Och så vidare.
Hon berättar att Röda korsets lokala föreningar just nu lägger mycket tid på att förklara lagstiftningsprocessen – att kraftfulla medieuttalanden från politiker inte nödvändigtvis innebär nya lagar.
– Vi svarar att det är mycket vi ännu inte vet. Mycket av kommunikationen har handlat om vad politikerna vill göra, men när och hur man ska göra det kommer ju senare, säger hon och fortsätter:
– Vi betonar att utredningar görs grundligt i ett rättssäkert samhälle, så det kommer ta tid, och vissa utredningar kanske leder till att man inte kan göra det man vill. Och så vidare.
En central förändring är att Tidöpartierna vill omvandla permanenta uppehållstillstånd som redan har utfärdats, till tillfälliga. Även det ska konkretiseras i en framtida utredning, och hittills har Stenergard och hennes kollegor gett delvis dubbla budskap. Grundläggande rättsstatliga principer om att inte riva upp beslut som är positiva för enskilda ska värnas, men samtidigt ska utredaren ”titta på” hur redan utfärdade permanenta uppehållstillstånd ska kunna göras om till tillfälliga.
Den dubbelheten förstärker människors oro, säger Terje Holmgren.
– Det blir väldigt osäkert för alla. Det är väl inte riktigt klart för politikerna själva vad de kommit överens om, och om det är klart så är det oklart vad de faktiskt kan genomdriva.
Både Holmgren och Ödquist Drackner pekar på EU-rätten. EU:s system för varaktig bosättning innebär att en person som levt i ett land längre än fem år kan få en säkrare ställning och lättare kan flytta runt i unionen. I Sverige innebär det i dag att den som klassas som varaktigt bosatt av Migrationsverket också får permanent uppehållstillstånd. Hur det ska rimma med ett ”utmönstrande” av permanenta uppehållstillstånd, som Malmer Stenergard har aviserat, är oklart.
– Och om politiker vill ta bort redan utfärdade permanenta tillstånd, skulle människor då kunna söka ställning som varaktigt bosatta nästa vecka och få tillbaka sitt tillstånd, frågar sig Terje Holmgren.
Ödquist Drackner tror att utredningen om att anpassa asyllagstiftningen till EU:s miniminivå – ett annat av Tidöavtalets mål – kommer bli en nyckel till att förstå hela regeringens migrationspolitik och vad som faktiskt kommer genomföras. Den utredningen är ännu inte tillsatt.
S-ledaren Magdalena Andersson har flera gånger uttryckt att det ”paradigmskifte” i migrationspolitiken som Tidöpartierna pratar om i praktiken inleddes 2015, under S regeringstid. Terje Holmgren ger henne rätt. Han pekar bland annat på att tillfälliga uppehållstillstånd redan i dag är norm. Både Farr och Röda korset hävdar att det försvårar integrationen.
– I praktiken är stora flyktingsituationer inte särskilt kortvariga. Det är en sak om man vet att någon ska vara borta i tre månader och sedan återvända hem. Men när man inte vet hur länge det är, och det i praktiken blir årtionde efter årtionde för många, så måste folk få en chans att fortsätta med sina liv. Annars slösar man bort deras liv. Det är det man gör på många håll i världen där man har flyktingläger, säger Holmgren.
Regeringens motiv till att utmönstra permanenta uppehållstillstånd är bland annat att fler människor borde bli medborgare i stället, kan det inte finnas en poäng i det?
– Jag tror inte det handlar om att de vill föra över människor från permanenta tillstånd till medborgarskap. Folk blir redan medborgare om de kan. Det är väldigt få som inte vill ha ett svenskt pass och kunna resa.
Karin Ödquist Drackner på Röda korset ber att få lägga till en sak innan intervjun avslutas.
– Det här gäller inte bara personer som nyss har kommit hit. Det gäller också människor som funnits här väldigt länge, som nu börjar undra: vad ska hända med min familj? Vad måste jag göra för att få stanna kvar?