FMLN är ett parti som växte fram ur den forna gerillafronten efter att ett fredsavtal undertecknades den 16 januari 1992. År 2009 vann FMLN såväl parlaments- som presidentvalet och tog makten i det lilla centralamerikanska landet. Nu ska valsegern försvaras.
Högerpartiet Arena går till val på bättre säkerhet och trygghet i ett land där det äger rum 46 mord per 100 000 invånare årligen. Också FMLN går till val på temat ökad säkerhet, men också med parollen att ”Med FMLN fortsätter förändringen”.
Förändringar lovar dock alla de fem partierna som ställer upp i presidentvalet varav bara två, Arena och FMLN, har en reell möjlighet att vinna, förmodligen i den andra valomgången. Ingen har chans att vinna i den första valomgången. FMLN har 36 procent i opinionsmätningarna medan Arena redovisar 29 procent.
Brasilianska konsulter
Valkampanjen har professionaliserats och förflyttats till TV-rutan, något som kostar mycket pengar. Båda partierna förfogar dock över stora ekonomiska resurser. Arena från i huvudsak näringslivet och FMLN från det mellanstatliga samarbetsorganet Alba som bildats med en avgörande insats från Venezuela.
– FMLN:s historiska principprogram har skrinlagts till förmån för enkätundersökningar som partimedlemmarna har genomfört i dörrknackningskampanjer. Dessa sammanställs av vad vi misstänker vara brasilianska politiska konsulter som stakar ut partiets valprogram och inte av partiets kongress och medlemmar.
Det säger Fidel Nieto, rektor för det Lutheranska universitetet, till Flamman i en reflektion över valet. Och tillägger:
– Så agerar högerpartierna i Latinamerika och USA.
Nieto är en ärrad veteran från den sociala och fackliga kampen under inbördeskriget och var medlem i FMLN under lång tid. Men han är i dag mycket besviken över FMLN:s utveckling. Han menar att FMLN grovt har svikit sitt historiska program för vilket tusentals medlemmar i FMLN-gerillan gav sina liv mot den USA-stödda diktaturen under hela 1990-talet.
Det politiska utslätandet mellan de två stora partierna har gjort att intresset för att delta i valet den 22 februari verkar sjunka från 2009 års 60,7 procents deltagande till drygt 51 procent enligt prognosen. De två kandidaterna anses vara svaga. Arenas kandidat, Norman Quijano, anses av många vara tråkigare än FMLN:s gerillaveteran, Salvador Sanchez Cirén.
Partiet kraftigt till höger
Jeanette Aguilar är chef för det Centralamerikanska universitetets opinionsinstitut, Iodop. Hon presenterar en av de sista opinionsundersökningarna innan vallagen sätter stopp, två veckor innan valet. Den omfattande och kanske mest seriösa undersökningen i en våg av opinionsundersökningar bekräftar FMLN:s framgångar sedan valrörelsen startade för fem månader sedan.
– När vi frågade salvadoranerna vad den anser om situationen med den aktuella FMLN-regeringen svarade 40,8 procent att de anser att läget har förbättrats, 33,5 procent hävdar att inget har förändrats medan bara 25,8 procent tycker att det är sämre nu, efter fem år med regeringen Mauricio Funes, säger Jeanette Aguilar.
Även om FMLN:s kritiker anser att partiet har dragits kraftigt till höger, är det få som Flamman har stött på som säger att de ska valskolka. Högern i Latinamerika andas nämligen optimism och det är oerhört viktigt att förhindra att Arena tar tillbaka makten. Samtidigt är det också val i Costa Rica och den förenade vänstern där har också stora chanser att vinna presidentvalet. Att det vore en mardröm för USA, är den gängse meningen hos de flesta salvadoraner.