– Det finns fem länder i världen där det inte finns en enda kvinnlig representant i parlamentet, och det finns åtta länder där inte en enda kvinna ingår i regeringen, sade Ban Ki-Moon. Jag vill med skärpa uppmana ledarna för dessa länder att förändra denna oacceptabla situation, sade han i sitt öppningsanförande inför FN:s kvinnokommission (CSW).
FN-chefen valde dock att inte avslöja namnen på de länder han kritiserade, men hade ett budskap till dem.
Yifat Susskind, ordförande för den internationella kvinnorättsorganisationen Madre, är kritisk till att Ban Ki-Moon inte ville namnge de länder som han kritiserade i sitt öppningsanförande.
– Vi kan inte släta över den hårda verkligheten på det sätt som han gjorde genom att inte peka ut dessa länder. Om vi ska nå fram till målet om en 50-procentig representation till år 2030, som generalsekreteraren sade, så måste vi belysa vad som fungerar och vad som inte fungerar, lära oss läxan snabbt och skrida till handling, säger Yifat Susskind.
Den Genèvebaserade globala organisationen Interparlamentariska unionen (IPU) var dock inte sena med att avslöja namnen på de länder som Ban Ki-Moon talade om. Enligt IPU är de fem länder som inte har en enda kvinnlig parlamentsledamot Mikronesiska federationen, Palau, Qatar, Tonga och Vanuatu. De åtta länder som inte har en enda kvinnlig minister är enligt organisationen Bosnien-Hercegovina, Brunei, Ungern, Pakistan, Saudiarabien, Slovakien, samt Tonga och Vanuatu.
IPU har genomfört en granskning av antalet kvinnliga parlamentsledamöter i världen som sträcker sig 20 år tillbaka i tiden. Enligt IPU har det skett vissa förbättringar i fråga om antalet kvinnliga parlamentsledamöter i många av världens regioner under de senaste 20 åren. På global nivå har antalet kvinnliga parlamentsledamöter nästan fördubblats under perioden – från dryga 11 procent år 1995, till strax över 22 procent i år.
De länder som har gjorts störst framsteg under perioden är enligt IPU Rwanda, Andorra och Bolivia. Sverige var ett av de tre länder som hamnade bland de tio högst rankade länderna både 1995 och 2015 enligt IPU, tillsammans med Finland och Seychellerna.
Samtidigt slår IPU i sin granskning fast att ökningen av antalet kvinnliga parlamentariker på global nivå har avtagit på senare tid. Förra året var ökningen marginell, och rapportförfattarna varnar därför för att utvecklingen kan vara på väg att gå i stå.
IPU:s siffror visar att i FN:s 193 medlemsländer finns det bara 19 kvinnliga statschefer och regeringschefer.