NEW YORK. Biträdande generalsekreterare Mark Malloch Brown har under veckan fortsatt att kritisera västmakterna för FNs demokratiska problem. Kofi Annan har själv i uttalanden påtalat organisationens demokratiunderskott.
– Det måste till en förändring. I fråga om maktstrukturer inom FN upplever de flesta medlemsstater att fem länder för befälet, säger Annan och refererar till de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd: USA, Storbritannien, Frankrike, Kina och Ryssland.
USA har tillsammans med Japan, Kanada och EU – vilka tillsammans står för 82 procent av FN:s budget – ställt krav på omfattande reformer i organisationens styrelsesätt. Om sådana inte genomförs hotar länderna med att dra in sina bidrag till FN.
De rikare länderna har använt sitt ekonomiska övertag till att tvinga igenom en återhållsam sexmånadersbudget istället för den vanliga tvåårsbudgeten, vilket bland annat omöjliggjort långsiktiga investeringar. När halvårsbudgeten löper ut den 30 juni måste en ny ha antagits, men i nuläget ser det ut som om alla vägar till en budgetöverenskommelse är stängda. Inom tre veckor kan därför FN lamslås.
Kofi Annan tror dock inte att budgetfrågan behöver få sådana konsekvenser.
– Jag tycker ärligt talat att vi alla har hetsat upp oss för mycket över detta med budgeten. De 191 medlemsländerna har alla intresse av att organisationen ska fungera. De borde vara förmögna att lösa det här, säger han.
Oförskämd taktik
Den 132 medlemsländer starka Group of 77, G77, som är en koalition mellan utvecklingsländer i FN, har vägrat att låta sig skrämmas av de ekonomiskt starkare ländernas hot. I maj röstade de ned västmakternas förslag om att flytta makt över budgetfrågor till en liten grupp rika länder.
– Vi är tacksamma för att de står för en så stor del av budgeten, men anser inte att det ger dem större rätt att bestämma över organisationen. I FNs stadgar står det ”ett land, en röst”, säger G77:s ordförande, Dumisani Shadrack Kumalo från Sydafrika.
Malloch Brown står på G77-ländernas sida i denna fråga.
– Jag tycker att givarländernas taktik har varit oförskämd, säger han.
I ett tal som Malloch Brown höll i onsdags på en konferens organiserad av Centre for American Progress, CAP, och Century Foundation, CF, förde han frågan om industriländernas taktik på tal igen. Detta fick USA:s FN-ambassadör John Bolton att gå i taket.
– Jag är bekymrad över den mycket skadliga effekt på reformarbetet i FN som kritiken mot USA kommer att få. Nu har Malloch Brown kritiserat USA och andra givarländer i flera intervjuer. Det är allvarligt, väldigt allvarligt, sa Bolton till reportrar efter Malloch Browns tal. Cheferna för de organisationer som stod bakom konferensen, John D. Podesta från CAP och Richard C. Leone från CF, kallar i en rapport från konferensen som släpptes på onsdagen Malloch Browns uttalanden för ”anmärkningsvärt uppriktiga” och menar att de visar på en förståelig frustration över USA:s bristande stöd till världsorganisationen och dess ledarskap.
Ett nätverk bestående av 42 ickestatliga organisationer har samtidigt skrivit till den amerikanska utrikesministern, Condoleezza Rice, och uppmanat henne att få Washington att upphöra med sin ”krigsframkallande politik” och istället göra diplomatiska ansträngningar för att lösa konflikten inom FN, så att världsorganisationen kan ”fortsätta med sitt livräddande arbete”.