14 000 personer (enligt arrangörerna) demonstrerade i Kramfors till stöd för Sollefteå sjukhus och mot nedskärningar inom vården. Tåget passerade hotell Kramm där Socialdemokraternas förtroenderåd sammanträdde. Under sittande möte avsattes landstingsrådet Elisabeth Strömqvist. Landstingskrisen i Västernorrland har framkallat kraftfulla folkliga protester, samtidigt som det har blivit en blixtrande politiskt huvudvärk för den socialdemokratiska ledningen i länet. Hårda ord har utväxlats och splittringen är påfallande mellan (S) i Medelpad och Ångermanland.
Inte heller samarbetspartierna V och MP är med på noterna.
– Vi ifrågasätter att det behövs mindre vård, med den åldrande befolkning och med många nyanlända, tvärtom, och ska vi ha en jämlik och rättvis vård i hela länet fungerar det inte med någon quick-fix, säger Lars-Gunnar Hultin, Vänsterpartiets gruppledare i landstinget.
25 öre mer i skatt
Han tecknar en bakgrund av en underfinansierad vård under lång tid. 2009 föreslog V en skattehöjning på 25 öre, men fick inget gehör för sitt krav. När den borgerliga alliansen tog över makten i landstinget efter valet 2010 fanns det fortfarande en ekonomi i balans, med ett litet plus.
Under de fyra år som borgerligheten styrde hände ingenting konstruktivt, och kostnaderna skenade. När Lars-Gunnar Hultin hävdade i valrörelsen att underskottet för specialistvården kunde bli så mycket som 280 miljoner, blev han hånad med att hämta sina siffror från Bingolotto.
Efter valet visade sig underskottet bli omkring 280 miljoner. För år 2015 beräknas det dra iväg upp till 360-370 miljoner.
I det läget presenterades ett tjänstemannaförslag som innebar kraftiga nedskärningar på sjukhusen i Örnsköldsvik och Sollefteå, bland annat skulle BB och barnmedicin flyttas över till Sundsvall. För Sollefteås del skulle det medföra att det i praktiken upphörde att fungera som ett akutsjukhus.
När S i stort sett ställde sig bakom förslaget tog det hus i helsicke på riktigt. Ådalens socialdemokrater protesterade och den folkliga vreden bara växte i styrka. Ingen personalgrupp hade varit involverad i processen, ingen konsekvensanalys presenterades, och kostnadsunderlaget ifrågasattes.
Lars-Gunnar Hultin påstod rent av att det fanns inget underlag, något som otroligt nog visade sig stämma.
S backade
Efter en demonstration i Örnsköldsvik backade S om nedskärningar där. Elaka tungor påstår att de tvingades till det efter en åthutning av Elvy Söderström, tidigare kommunalråd, numera landstingspolitiker och framför allt ledamot av SAP:s verkställande utskott.
Flera yrkesgrupper inom sjukvården kritiserade häftigt det föreliggande förslaget. Bland annat Läkarföreningen som påtalade att fortsatta nedskärningar riskerar att medföra än högre kostnader, och man föreslog i första hand satsningar på personal.
Det är tankegångar som V helt instämmer i.
– Vi måste ha en ny ledningsfilosofi som gör personalen delaktig, det kommer att minska våra kostnader för sjukskrivningar och stafetter. En investering i personalen är för oss en grundförutsättning för att lösa landstingets kris, säger Lars-Gunnar Hultin.
Han påpekar att landstingsskatten i Västernorrland är bland landets lägsta (delvis beroende på att kommunalskatten i allmänt är ganska hög i länet). Numera tycks det också råda enighet om en skattehöjning.
S verkar dra öronen åt sig, och vill förmodligen skjuta upp beslut om nedskärningar tills frågan har fått en bättre behandling. Något som välkomnas av V, men som dessutom vill sätta in den i ett större sammanhang.
– Grundfrågan för oss är att offentlig konsumtion åter måste få öka, säger Lars-Gunnar Hultin.