Erik Andersson kandiderar till Vänsterpartiets Programkommission. Samtidigt är han medlem i tidskriftsföreningen Socialisten. Det har väckt en del diskussioner på sina håll inom Vänsterpartiet.
– Socialisten är en förening och ett forum för arbetarrörelseaktivister där vi driver mycket verksamhet i studiecirkelform, säger Erik Andersson.
En del har reagerat på formuleringar på Socialistens hemsida om att Vänsterpartiet har lämnat de socialistiska målen och blivit kapitalismens fångar. Det är Erik Andersson själv som har skrivit texten.
– Den formuleringen har jag tänkt på och den var ganska olycklig. Det jag menade är att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte har socialismen som mål på dagordningen i dag.
Är det då förenligt med Vänsterpartiets stadgar att vara medlem både i partiet och i Socialisten?
– Om frågan ställdes på sin spets och prövades är jag rätt säker på att det inte är det. Jag skulle nog argumentera för att det inte är det, säger Mats Einarsson, ordförande i Vänsterpartiets organisations- och stadgegrupp i partistyrelsen.
Hittills har frågan inte prövats formellt inom Vänsterpartiet, även om det är känt sedan tidigare att det finns medlemmar som är organiserade i den närbesläktade föreningen Avanti. Mats Einarsson menar att de båda föreningarna är att betrakta som partiliknande organisationer.
Inte tillåtet i SSU
– De brukar hävda att de inte är partier eftersom de inte ställer upp i val. Men det är inte kriteriet för ett parti, de har en egen politisk analys och ett eget politiskt projekt. I realiteten är de konkurrerande politiska organisationer om man nu inte vill använda partibegreppet.
SSU har haft en liknande syn på Socialisten. 1996 tog förbundsstyrelsen ett beslut om att engagemang i Socialisten inte är förenligt med medlemskap i SSU. Anledningen var att man såg Socialisten som entristisk verksamhet, alltså lite förenklat en form av politisk infiltration.
– Nej, det skulle jag verkligen inte säga att vi är. Det finns entrism i olika former men jag skulle inte säga att vi är det i någon form, säger Erik Andersson.
Han påpekar också att Socialisten inte är något parti och att man inte heller har någon ambition att bli det. Det finns medlemmar inom både S och V. Anledningen till att man väljer att bli aktiv i Socialisten tror han i många fall är att man känt att något har saknats i sitt parti och att man har velat vidareutveckla sig.
Avanti en ”släkting”
– Inom Socialdemokraterna har många känt ett behov av ett radikalt forum i en miljö som är toppstyrd och högervriden.
– Det är först och främst en organisation, en tidning och en politisk attityd, något parti är vi definitivt inte och har aldrig varit, säger Simon Lundin från Avanti.
Han ser inget problem med att vara organiserad i Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna och samtidigt vara aktiv i Avanti.
– Det är inte konstigare än Broderskapsrörelsen inom Socialdemokraterna.
Enligt Simon Lundin är International Marxist Tendency, som Avanti är en del av, samma sak som Avanti fast på ett internationellt plan.
Vad är en tendens för något?
– Det är en lite slarvig översättning från ordet tendency. Det bästa svenska ordet är kanske åsiktsinriktning. Det är ett sätt att se på problemen och att arbeta med marxismen.
När han ska förklara hur Avantis sätt att arbeta med marxismen skiljer sig från Vänsterpartiets lyfter han framför allt att Vänsterpartiet är ett parlamentariskt parti och att partiet är reformistiskt istället för revolutionärt.
– Vi är starkt influerade av trotskismen, men att vara trotskist är en annan sak. Vi följer inte allt som Trotskij skrev, säger Simon Lundin.
Erik Andersson säger att Socialisten kommer från en trotskistisk tradition, men att man inte har någon dogmatisk syn på ideologi.
– Många inom vänstern och även bland Socialistens medlemmar betraktar nog trotskism som något sektigt och vid sidan av. Vi identifierar oss som marxister i första hand.
Flamman har även försökt nå Vänsterpartiets partisekreterare Anki Ahlsten för kommentarer.
Socialisten och Avanti
Tidsskriftsföreningen Socialisten kommer från början från Offensiv. Enligt vissa uppgifter ska en del av Socialistens medlemmar ha blivit uteslutna ur SSU på 1980-talet under konflikterna kring Offensiv. När Offensiv bildade Rättvisepartiet socialisterna på 1990-talet fortsatte Socialisten att vara en förening. Avanti bildades efter en brytning inom Socialisten för drygt ett år sedan. Socialistenfalangen gick ur International Marxist Tendency och gick med i Towards a new International Tendency medan Avanti stannade kvar i IMT.