Tidigare valde egenföretagare mellan en, tre, eller 30 dagars karens vid sjukdom. Enligt nya regler som träder i kraft i juli ska de istället välja mellan sju, 14 eller 30 karensdagar.
Maria Jacobson har ett eget företag som frilansjournalist. Hon har startat en Facebookgrupp där hon uppmanar företagare att avregistrera sina firmor i protest mot det nya beslutet.
– Jag är inte borgerlig, men om det var något jag trodde att den borgerliga regeringen kanske skulle vara bättre på så var det just att minska krånglet för egenföretagare. Men det är precis lika krångligt nu och dessutom inskränks rätten till sjuklön.
Maria Jacobson har själv problem med luftrören. Ibland har hon blivit så dålig att hon helt tappat rösten och varit tvungen att sjukskriva sig.
– Är det några som inte sjukskriver sig i onödan är det småföretagare, ofta försöker man lösa det på andra sätt, genom att jobba i kapp senare, men ibland går det inte. Då är det en räddning att kunna sjukskriva sig några dagar, till exempel för att hindra att man utvecklar en kronisk sjukdom.
Hon tror att den nya regeln är ett sätt att förmå fler att skaffa privata försäkringar, något som långt ifrån alla enmansföretag har råd med. Hon är även oroad för att det här kan vara ett första steg mot en allmän försämring av sjukregler.
Behövs kraftfulla protester
Hittills har uppslutningen kring just avregistrering inte varit så god. Däremot har många protesterat på andra sätt. En annan Facebookgrupp som också vände sig emot sju dagars-regeln har fått flera hundra medlemmar.
Har du själv avregistrerat din firma?
– Nej, jag väntar ännu på att få svar från regeringen. Det är inte något jag gör som första åtgärd
Hon påpekar att många uppdragsgivare kräver F-skatt och att många därför drar sig för att mista den.
– Jag tror att det behövs den typen av kraftfulla protester. Men jag får kanske tänka ut en annan strategi.
Maria Jacobson är även upprörd över att den här regeln införs samtidigt som näringsminister Maud Olofsson, C, talar om att det ska bli lättare att starta företag, för framför allt kvinnor.
– De flesta som jag har talat med är helt tillintetgjorda. De upplever att det inte är någon idé att driva ett företag.
Fördelar som väger upp
Maud Olofssons politiskt sakkunniga, Catrin Mattsson menar att försämringen kring karensdagarna vägs upp av andra reformer för företagare, som sänkta egenavgifter. Enligt Catrin Mattsson kan det röra sig om motsvarande runt en extra månadslön om året.
– Sedan kommer det att finnas möjligheter för den som har en kronisk sjukdom att få färre karensdagar, säger hon till Flamman.
Maud Olofsson har ju pratat om att betydligt fler ska ha F-skattesedel i framtiden. Det skulle innebära att många skulle få en mycket längre karenstid vid sjukdom?
– Nu är det så att egenföretagare i själva verket har färre karensdagar. Det brukar räknas som att man är sin egen arbetsgivare som egenföretagare. För en vanlig anställd ska arbetsgivaren stå för 14 dagars sjuklön.