Det började som en vanlig arbetskonflikt. Arbetsgivaren på Fenix Park, en konferensanläggning med ridläger, utanför skånska Kristianstad betalade 25 kronor i timmen till hästintresserade tjejer i 17-18 årsåldern. Lönen ligger under kollektivavtalen, som för 17- respektive 18-åringar ligger på 68 respektive 86 kronor. Tjejerna fick också jobba långa arbetsdagar och fick ta mycket stort ansvar för de barn som vistades på gårdens hästläger. Tjejerna måste sova över på gården: Det var uttryckligen förbjudet att lämna gården.
Jagades ut
Efter att sju besvikna anställda slutat vände de sig till fackföreningen Kommunal för att komma till rätta med arbetsförhållandena. Kommunal försökte först förhandla med arbetsgivaren. Det gick inte så bra, berättar Tommy Nilsson, regionalt fackligt ombud på Kommunals sektion 43, Djur och Natur.
– Det tog tio sekunder, sedan jagades vi ut, säger Nilsson till Flamman.
För att sätta tryck på arbetsgivaren satte Kommunal gården i blockad. De delade tillsammans med anställda på gården ut information till de föräldrar vars barn skulle börja på hästlägret. Under ett av dessa tillfällen, i lördags kom gårdens ägare George Hultgren körande med sin bil. Enligt vittnen på platsen körde han först rakt mot blockadvakterna, vände och körde tillbaka en gång till.
– De fick pressa sig mot staketet, säger Camilla Haak Palmér, vars dotter Helena varit utsatt för incidenten och ringde henne direkt efter händelsen. Hade de varit kraftigare, hade de blivit överkörda, säger hon till Flamman.
– Vi var där och tittade på hjulspåren och såg att han kört av vägen och in på gräsmattan där min dotter stod.
Rena överfallet
Tommy Nilsson från Kommunal såg händelsen från sin bil.
– Det var rena överfallet! Han kom i en stor Mitsubishi pickup och körde rakt emot dem. Det var tur att de hann undan.
Stämningen var hotfull. Med sig hade Hultgren tre män som filmade och störde blockadvakterna, berättar Nilsson.
– En av dem sade till en av tjejerna: Eftersom du är med i blockaden kommer du aldrig mer få ett arbete i ditt liv. Att säga så till en 17-årig tjej, det är helt sjukt!
Under de senaste veckorna har också uppgifterna från de anställda tjejerna ifrågasatts av ägaren George Hultgren och anställda som ställt sig på dennes sida, i debatten i tidningen Kristianstadsbladet.
– Det är ju många som varit med om de här sakerna, men de är inte många som vågar säga något, säger Camilla Haak Palmér. Och jag förstår dem. Helena har blivit påhoppad för att hon vågat uttala sig. De har hotat med att anmäla henne för förtal och sagt att hon smutskastar arbetsgivaren.
Problemen på Fenix Park är inte helt nya, menar Tommy Nilsson. Ett antal tjejer har tidigare slutat på gården på grund av de dåliga arbetsförhållandena.
– 2003 fick vi de första signalerna. Det var en tjej från Värmland som berättade om taskiga arbetsförhållanden, dålig lön och dålig behandling från cheferna. Vi ville hjälpa henne, men hon vågade inte ta strid. Sedan, 2004, lämnade fem tjejer arbetsplatsen och berättade om samma problem, berättar Tommy Nilsson.
Då anmäldes företaget av Arbetsmiljöverket, men ärendet lades ner i domstolen när man inte kunde bevisa att tjejerna hade varit anställda.
– Nu tror jag att vi kan lyckas, bland annat för det här senaste EU-direktivet där det tydligt slås fast att övernattning på jobbet skall räknas som arbetstid. Det är ju en tjej här som jobbat tre veckor i streck på det sättet, utan en enda ledig dag.
Tommy Nilsson började arbeta fackligt 1971 och har sedan dess sett många arbetsgivare som struntat i lagar och kollektivavtal.
– Jag har aldrig sett något värre. Det är otroligt att en arbetsgivare kan köra sitt eget race så länge. Såna arbetsgivare skall inte få finnas.
Det är ovanligt att arbetsgivare ger sig på blockadvakter med våld.
I januari i år inträffade dock en liknande incident vid företaget Skando Trade i Smålands stenar: en arbetsgivare körde helt sonika på en blockadvakt.
– Åker blockadvakterna hem blir de inte påkörda, var ägaren, Rolf Skinners kommentar till Sveriges Radio Jönköping. Skinner var medlem i den religiösa grupper Plymouthbröderna, som av religiösa skäl inte stödjer kollektivavtal.
Frågan är hur det kunde gå så långt som till våld eller hot om våld i fallet Fenix Park. Kommunals Tommy Nilsson pekar på det samhällsklimat som kommit det senaste året.
– Det är väldigt hårt tryck på kollektivavtalen. Vi ser både hur gästarbetare får jobba för löner långt under avtal. Men också i medierna ser man också hur kollektivavtalen och facket ifrågasätts.
– Arbetsgivarna kanske tror att nu, med den här regeringen, är det bara att köra på.
HALLÅ DÄR…
…Lasse Thörn, enhetschef för arbgetsrätt och kollektivavtal på fackförbundet Kommunal.
Är det vanligt att en arbetsgivare försöker köra över blockadvakter?
– Nej. Jag har varit på förbundet i 20 år och har aldrig varit med om liknande.
Det har ju funnits ett liknande fall tidigare i år. Finns det ökande våld eller påtryckningar mot fackliga förtroendevalda?
– Vi har inget mått så och jag har inte upplevt det. Vi har bra samtal med de allra flesta arbetsgivare, sedan finns det ju de som bara droppar ur. Men jag tror att de flesta ser fördelarna med kollektivavtal. Många går ju med i en arbetsgivarorganisation och får försäkringar och stöd i sin roll som arbetsgivare.
– Vår förbundsstyrelse bestämde för ett och ett halvt år sedan att vi skulle försöka sluta avtal med fler arbetsgivare. Det var ju ovanligt med privata arbetsgivare i vårt område, för 10-15 år sedan var det kanske 4.000 av alla Kommunals medlemmar som hade privata arbetsgivare, men nu blir de fler och fler privata vårdföretag. Med skattesubventionen för hushållsnära tjänster kommer det öka lavinartat. Så vi får arbeta väldigt aktivt med att skriva avtal med nya arbetsgivare. Det här är något vi alltid får jobba med.
Är det ett hårdare klimat idag på den svenska arbetsmarknaden?
– Ja, totalt sett är det det. Fler blir uppsagda vid sjukdom eller facklig konflikt. Det verkar ha blivit lättare för arbetsgivaren att ta till storsläggan, men inte just när avtal skall tecknas. Det här är ett väldigt extremt fall.