I New York blev det, för första gången på väldigt länge, en första maj utan röda fanor och Internationalen. I stället blev det en stor fredsdemonstration i New York – en demonstration som genomfordes dagen före det att FN:s översynskonferens om icke-spridningsavtalet (NPT) startade här i New York.
Fredsdemonstrationen samlade 40 000 deltagare. Det låter stort, men man bör kanske betänka att det i New York med förorter och förstäder bor nästan 20 miljoner. I demonstrationen, som slutade med en fyra timmar lång fredsfest i Central Park, deltog bland annat över tusen japaner från Hiroshima och Nagasaki.
Enligt den ryska landsorganisationen FNPR deltog 1,2 miljoner i de fackliga första maj-tågen. Störst var anslutningen i Perm (90 000) och Jakutsk (81 000). I Moskva, S:t Petersburg och Solikamsk räknade tågen 25 000 deltagare vardera och i Jekaterinenburg, Kursk och Lvov 20 000 vardera. I centrum stod sociala och ekonomiska krav.
Kommunisterna och andra vänsterorganisationer valde dock i många fall att organisera egna tåg med radikalare krav. I Moskva deltog 10 000 i kommunisternas och vänsterns tåg medan cirka 5 000 i en demonstration arrangerad av Röda ungdomens avantgarde (AKM).
I Afrika fick internationella organisationer, som Världsbanken och IMF, men också nationella regeringar, stå till svars när arbetare runt om kontinenten demonstrerade. Det hårdnande läget för arbetarklassen och den höga arbetslösheten var ett genomgående tema. Francis Atwoli, ledare för centralorganisationen COTU i Kenya, sade i sitt tal att Afrika aldrig kommer att utvecklas om man inte överger ”utländska ideologier” och efterlyste en politik för nationell ekonomisk utveckling. COTU:s manifestationer hade temat ”Visa oss jobben!” en känga åt regeringen, som utlovat 500 000 nya jobb men skapat få.
Kamp mot hiv/Aids ett krav
I Moçambiques huvudstad Maputo deltog omkring 30 000 människor, däribland den nyvalde presidenten Armando Guebuza. Intensifierad kamp mot hiv/Aids var ett krav, men många deltagare passade på att skrika ”Hur går det med minimilönerna, herr president?” när de passerade podiet med Guebuza.
I Nigeria utsattes presidenten Olusegun Obasanjo får hård kritik från talarstolarna, inte minst för beslutet att sparka omkring 60 000 statstjänstemän.
I London demonstrerade enligt BBC cirka 40 000 människor på Trafalgar Square, en hygglig siffra med tanke på att Margret Thatcher strök första maj som helgdag i Storbritannien. Tal hölls av de båda vänster-Labour-profilerna Tony Benn (före detta parlamentsledamot) och Ken Livingstone, borgmästare. Rocksångaren Pete Doherty, (från nu splittrade bandet Libertines) spelade akustiskt under banderollen ”Förena er mot fascism!”
I Havanna samlades en miljon människor, bland annat under paroller om att USA ska erkänna att den av Kuba för terrorism anklagade Luis Posada Cariles finns i landet och utlämna honom till Kuba. Vänsterledare från El Salvador, Nicaragua och Venezuela gästade massmötet i Havanna och i president Fidel Castros tal underströk han att kubanerna ”står starkare än någonsin” mot USA.
I Brasilien använde de jordlösas rörelse MST första maj för att starta en 17-dagars marsch i protest mot Lula-regeringens ekonomiska politik och fördröjningen av den utlovade jordreformen.