Många tror det bara är banker och finansföretag det handlar om, säger Johan Ehrenberg, men de stora industriföretagen sysslar också med spekulation. Johan Ehrenberg, som bland annat skrivit böckerna Ekonomihandboken (med Sten Ljunggren) och Globaliseringsmyten, menar att det vi ser är den största krisen sedan 1929. För att rädda löntagarnas pengar måste man rädda bankerna, anser han.
Allians mot finanskapitalet
– Sedan ska man nationalisera, förstatliga dem.
– Det är ett mycket gammalt socialdemokratiskt krav, ända från Wigforss med flera.
– Vi behöver inte den här finanskapitalismen, säger Ehrenberg. Den fyller faktiskt ingen positiv funktion.
CH Hermansson, tidigare riksdagsledamot och ordförande i VPK, är inne på samma linje.
– Den är inte produktiv. Det är därför jag menar att en allians borde kunna skapas mellan löntagare, småföretagare och även industri- och handelskapitalister som bedriver produktiv verksamhet. Alla får betala sin tribut till finanskapitalet – av löner, av företagsinkomster. Alla råkar i kläm när spekulationen gått för långt och varit för vårdslös.
– Särskilt besvärlig är situationen inom bilindustrin. Både Volvo och Saab har varslat om omfattande avskedanden, säger Hermansson.
Delvis är det en följd av en ”normal” överproduktion, menar han. Men det hänger också ihop med växande miljömedvetande.
– Volvo och Saab har inte ställt om till mera miljövänliga motorer i den takt som köparna kräver. Båda företagen är USA-ägda och svårigheterna beror alltså på de amerikanska ägarnas nonchalans.
– Man måste se till att den svenska bilindustrin åter kommer i svensk ägo, säger CH Hermansson. Metoden för denna ”åternationalisering” kan diskuteras. Helst borde den övertas av de anställda. Men jag är inte främmande för att staten går in och köper de båda företagen. Det handlar i så fall om en motvikt till de privatiseringar som den borgerliga regeringen gjort.
Hur mycket pengar som helst
Johan Ehrenberg menar att det plötsligt verkar finnas hur mycket pengar som helst.
– Riksbanken lade 150 miljarder på en dag, var kom de pengarna ifrån? Plötsligt ser man att den offentliga sektorn kan göra mer än vad vi sagt i 25-30 år. Låt oss då formulera vad som är viktigast att göra.
Grundregeln är att omfördela i samhället, säger han. Omfördelning till dem som jobbar och till offentlig sektor, innebär mindre pengar till spekulation.
– Det har vi vetat jämt.
Det vore läge för s, v och mp att ta initiativ, menar Johan Ehrenberg, och presentera sina fem viktigaste punkter.
– De tre partierna borde samla sig till en ekonomisk krisbudget.
De fem punkterna skulle, om Ehrenberg fick bestämma, även handla om att utjämna lönerna och minska aktieutdelningarna. Räntan bör sänkas – men det viktigaste är att riksdagen tar makten över Riksbanken.
En annan viktig sak vore att staten garanterar lånen för låntagarna när räntorna blivit för höga. Men på sikt finns det bara en lösning på bostadsproblemet, fortsätter Ehrenberg.
– Att bygga mycket fler hyresrätter! Då får vi en sund bostadsmarknad. Det är därför de blivit så dyra idag – byggandet är alldeles för lågt.
– Egentligen hänger alla problem samman med att finanskapitalet blivit så stort att det tagit makten över kapitalet överhuvud taget.
Island förstatligar banker
Under måndagen sjönk värdet på den isländska kronan med runt 30 procent mot euron. Bankerna Glitnir och Landsbanki togs över av staten och banken Kaupthing har fått ett nödlån på 500 miljoner euro från den isländska centralbanken.
Isländska Alltinget antog på måndagen en krislag som möjliggjorde statligt övertagande banker i landet.
Den regerande alliansen och oppositionen enades om ett lagförslag som omedelbart trädde i kraft.