Carl Bildt träffade under sin resa i Palestina tre ministrar från den nybildade palestinska koalitionsregeringen, men undvek efter påtryckningar från Israel möten med företrädare för Hamas. Enligt Peter Tejler, som är chef för mellanöstern och nordafrikaenheten på utrikesdepartementet, är det ännu inte klart vilket förhållande Sverige kommer att ha till denna regering.
– Allteftersom kommer den palestinska regeringen att bedömas utifrån hur den förhåller sig till tidigare antagna principer, säger Peter Tejler. Detta kommer att ligga till grunden för Sveriges och alla andra länders framtida samarbete.
”Nu ännu mer bisarrt”
Siri Jonsson som är ordförande för Nätverket Bojkotta Israel är skeptisk till detta förhållningssätt.
– Det är självklart att Sverige måste erkänna den palestinska folkvalda regeringen, säger Siri Jonsson. Det var bisarrt redan innan att de blev bojkottade, men det är ännu mer bisarrt nu.
Hon menar att Sverige även bör jobba för att EU ska avbryta den ekonomiska bojkotten. Det indragna biståndet för med sig förödande konsekvenser för den palestinska befolkningen i form av uteblivna löner och förvärrad svält och fattigdom. Andra viktiga frågor som till exempel muren hamnar i skymundan för dessa sanktioner. Men under Carl Bildts resa utlovades inga sådana löften.
Innan Carl Bildt blev utrikesminister har han flera gånger ifrågasatt den israeliska ockupationspolitiken, och har bland några kollegor i regeringen blivit hårt kritiserad för detta förhållningssätt. Men det starka stödet för Israel hos de borgerliga allianspartierna, verkar göra det svårt för utrikesministern att vara mer kritisk än vad de är överlag.
– Carl Bildt har god kännedom om situationen i Palestina, säger Siri Jonsson, men istället för att agera är han tyst. Sverige måste ha en starkare röst för att ockupationen av Palestina ska avslutas. Det är tråkigt att se att Carl Bildt inte tar den ställningen.
Tystare med denna regering
Siri Jonsson lyfter frågan om svensk bojkott av israeliska varor, eftersom det är Israel med sin ockupation av Palestina som är grunden för konflikten. Men hon inser samtidigt att vi inte är i det läget idag.
Däremot tycker hon inte att den borgerliga regeringens politik skiljer sig nämnvärt från den socialdemokratiska, som varit lika lam i palestinafrågan under sina regeringsår. Samtidigt hade den förra regeringen två stödpartier som uttalade sig skarpt kritiska mot ockupationen.
Nu kommer det vara tystare när ingen i maktpositionerna lyfter frågorna.
Norge har blivit känt för att hittills vara det enda västlandet som erkänt den palestinska regeringen och som upphävt de ekonomiska sanktionerna. Förra tisdagen träffade statssekreteraren för det norska utrikesdepartementet Raymond Johanssen Palestinas premiärminister Ismail Haniya. Peter Tejler menar att Sverige inte kan ha detta förhållningssätt.
– Sverige är medlemmar i EU, säger Peter Tejler, det är inte Norge. Sverige har själv varit med och beslutat om den terrorlista som Hamas är med i. Vi verkar genom EU och det får konsekvenser för vår verksamhet.