ROSTOCK/BERLIN. Hundratals organisationer stod som arrangörer för den motkongress som hölls på flera platser i Rostock. På 100-tals arrangemang diskuterades möjliga alternativ till den orättvisa världsordning som G8-staterna upprätthåller.
– Varför ska länder som representerar blotta 13 procent av världens befolkning kontrollerar resten av världen?, frågade Jean Ziegler, FN:s särskilda sändebud för rätten till mat, vid motkongressens öppnande den 6 juni.
Enligt Ziegler bär G8-länderna, IMF, Världsbanken och ”de kapitaliska oligarkierna” ansvaret för det faktum att 2,7 miljarder människor lever vid svältgränsen.
– Men samtidigt som en människa svälter ihjäl var femte sekund, så pratar G8-länderna om investeringspolitik!, ropade Ziegler och kallade särskilt EUs politik för ”helt förljugen”.
Inte sett pengarna
Toppmötets resultat ger Ziegler rätt. Visserligen lovade G8-staterna att ge 60 miljarder dollar för att bekämpa infektionssjukdomar som aids, malaria och tbc, men någon konkret tidsplan eller några konkreta löften från enskilda givarländer finns inte.
Ghanas president John Kufour kommenterade något syrligt att Afrikas länder väntade sig att G8-löftena också skulle infrias ”någon gång”. Av de pengar som utlovades vid G8-mötet för två sedan har kontinenten hittills inte sett mycket.
Lika trevande och ospecifikt var också den överenskommelse om miljöåtgärder som Tysklands förbundskansler Angela Merkel betecknade som ”genbombrott”. USA lovade visserligen att ansluta sig till en ny klimatöverenskommelse efter år 2010, men någon konkret handlingsplan togs aldrig.
De konkreta uppgörelser som gjordes bekräftar till fullo den hårda kritik mot G8 som uttalades på motkongressen i Rostock. G8-länderna hotade till exempel Iran och Nordkorea med sanktioner och kom överens om att tillsammans villkora sina bidrag till speciellt de afrikanska länderna. Dessutom vill man tillsammans stävja den ökande handeln med rovkopior och ”datapirateri”.
Redan innan G8-mötet inleddes i förra veckan hade över 80.000 människor deltagit i en stor protestdemonstration i Rostock. Många människor stannade hela veckan i Rostock för att delta i de fortsatta protesterna mot G8-mötet i Heiligendamm. Polisen hade bannlyst alla demonstrationer i Heiligendamm men omkring tio tusen människor trotsade förbjudet och demonstrerande vid det stora stängslet som hade dragits runt omkring Heiligendamms kurområde.
Polisen attackerade
Under de tre toppmötesdagarna attackerades demonstranterna ideligen av polisen som använde sig av vattenkanoner, tårgas och batonger. Enligt en advokatförening, som bevakade händelserna i Rostock och Heiligendamm på plats, greps över 1.100 personer under toppmötet. Advokaterna anklagar polisen för övergrepp och har stämt polisledningen för ”omänsklig behandling av de gripna”, som bland annat tvingades trängas i järnburar i en lagerlokal.
”Förbjudna zonen”
En stor framgång för G8-protesterna var det faktum att de våldsamma scener som utspelades under den första demonstrationen den 2 juni inte upprepades. Polisen agerade visserligen mot blockaderna inom den ”förbjudna zonen” kring Heiligendamm vid flera tillfällen men det kom inte till några kravaller. Tvärtom så avslöjades under skandalomsusande omständigheter att civilklädda poliser hade förgäves försökt provocera kravaller. En polis från Bremen, utklädd till ”autonom” aktivist, kändes igen när han kastade sten mot kravallpolisen och ropade ”På snuten!”. Han omhändertogs av ordningsvakter och övergavs sedan till polisen. Chefen för polisledningen i Rostock fick därpå erkänna att civilklädda tjänstemän hade funnits bland de protesterande. Men han avfärdade anklagelserna om att poliserna hade agerat som provokatörer.