I förra veckan undertecknades en ny överenskommelse i Minsk av Rysslands president Vladimir Putin, Ukrainas president Petro Porosjenko, Frankrikes president François Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Det så kallade Minsk II-avtalet hade dessförinnan förhandlats fram av den ”kontaktgrupp” där också representanter för de östukrainska utbrytarrepublikerna Lugansk och Donetsk ingick. Enligt avtalet skulle en vapenvila utlysas, samtidigt ska tunga vapen dras tillbaka från fronten. I ett nästa steg ska alla utländska stridande förband avvecklas och förhandlingar om en decentralisering av makten i landet inledas.
Fortsatta strider
Vapenvilan skulle inledas natten till söndagen, men bröts i en rad frontavsnitt. Enligt ukrainska uppgifter dödades minst fem soldater på söndagen. Framför allt i Debaltsevo, där ukrainska regeringsstyrkor omringas av rebeller, fortsatte hårda strider. De omringade regeringsstyrkorna uppmanades av rebellerna att kapitulera och erbjöds fri lejd från staden, något som avfärdades. De ukrainska högerextremistiska frivilligstyrkorna som deltar i striderna på plats hade redan i förra veckan meddelat att de inte tänker respektera Minsköverenskommelsen.
I protest mot den fortsatta belägringen av Debaltsevo meddelade Ukrainas regering på måndagen att man inte tänker dra tillbaka sitt artilleri från stridsområdet, något som parterna kom överens om i Minsk. Denis Pusjilin, ledare för folkrepubliken Donetsk, meddelade strax därpå att rebellerna i så fall inte heller skulle följa Minsköverenskommelsen.
Ryska förband?
Regeringen i Kiev förnyade också sina påståenden om att det fanns reguljära ryska enheter, däribland tungt artilleri, i östra Ukraina. Den ryska regeringen förnekar detta, och fick i helgen stöd av Lamberto Zannier, generalsekreterare för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) som har observatörer i stridsområdet och som ska garantera att Minsköverenskommelsen följs. Enligt Zannier finns visserligen ryska frivilliga, men inga arméförband i östra Ukraina.
EU beslutade icke desto mindre att införa nya sanktioner mot Ryssland. Från och med måndagen svartlistas ytterligare ett antal personer och företag som får inreseförbud till EU och vars tillgångar i EU fryses. Bland de utpekade finns Rysslands vice försvarsminister, ett antal ryska militärer, östukrainska separatister och så ”Sovjets Frank Sinatra”, sångaren Iosif Kobzon, som år 1980 utnämndes till ”folkets artist”. Kobzon, som i dag är parlamentariker, gav nyligen en solidaritetskonsert i Donetsk. Han meddelade på måndagen att han ansåg det vara ”en heder” att finnas med på EU:s sanktionslista. Rysslands utrikesdepartement meddelade att man skulle undersöka ”ändamålsenliga” svar på de nya sanktionerna.