– Det kändes som om jag kom från en annan planet. Jag satt där vid träningarna och förstod inte vad de andra sa eftersom jag varken talade engelska eller svenska. De tre första månaderna var besvärliga.
Anselmo Tadeu Silva Nascimento kom till Halmstad och HBK säsongen 2008.
Han hade spelat fotboll sedan han var 16 år gammal, i många olika klubbar i Brasilien. Första gången han lämnade sin hemstad Rio hamnade han i São Paulo.
– Jag fick problem med det kalla klimatet där, säger han och skrattar. São Paulo är en mycket varmare stad än Halmstad. Jag blev mycket förkyld och måste åka tillbaka till Rio. På natten när jag kom hem blev mamma rädd och började gråta. Då lovade jag att hjälpa henne i framtiden så att hon inte skulle behöva gråta mer
Annorlunda spel
Livet för en fotbollspelare i Brasilien är tufft om man inte tillhör eliten som spelar i landslaget. Anselmo tillhörde i flera år toppklubben Palmeiras, men lönen var aldrig säker och konkurrensen var stor. Så fick han kontakt med HBK och han hamnade i en annan värld.
– Jag klarade mig bra på träningsmatcherna, men de första seriematcherna var svårare. Jag hamnade på bänken, oj det var tufft. Spelarna här verkar inte bry sig så mycket, men brasilianska spelare hatar att hamna på bänken.
– Efter att vi förlorat en match här kan de andra spelarna också skämta och skratta, det förstod jag inte först. Förlorar vi blir jag deprimerad, jag är passionerad som spelare.
Anselmo känner ändå att han blivit väl omhändertagen i Halmstad, alla försöker hjälpas åt, men det är inte helt enkelt.
– Spelet i Brasilien är annorlunda, vi tränar mycket och hårt. Men när vi går ut på planen lämnar man stort utrymme för oss att improvisera. Här är det mer organiserat, min roll är att springa på crossbollar. Det tog ett tag innan jag förstod hur det var tänkt och kunde anpassa mig till det.
Sverige tryggare
Det svämmar över av brasilianska spelare i Sverige just nu. Svenska klubbar kan få bra spelare till ett billigt pris och för de spelare som lyckas innebär det en trygghet att komma hit. Anselmo skadade nyligen knäet och fick vara borta i flera matcher.
I Brasilien har jag träffat en spelare som var på samma nivå som Anselmo, han skadade knäet och blev sparkad. Följden blev att han hamnade i ren misär och svält, han hade inte kunnat spara pengar under sin tid som aktiv.
Letar spelare varje vinter
Kalmar FF har varit mest aktiva, de har tagit ett 30-tal spelare till Sverige, det är bara en handfull av dem som lyckats etablera sig.
Varje vinter reser man till Brasilien för att leta spelare. Tanken är att det svenska organiserade sättet att spela fotboll kan vara ett sätt att upptäcka om spelarna passar i den europeiska spelmodellen. Några få av dessa spelare som lyckas har sedan Kalmar lyckats sälja till klubbar på kontinenten och tjäna en hel del pengar på.
God stämning
Örjans vall i Halmstad brukar kallas Sveriges vackraste fotbollsarena, där den ligger mellan Galgberget och Nissan med lövskog i fonden. Det är bilden av en svunnen epok. Nu byggs dyra flotta fotbollsarenor med tätt mellan publik och spelare. HBK är kanske den elitklubb som i det längsta försökt bevara en gammal föreningsmodell medan storstadsklubbarna omvandlas till bolag.
För något tiotal år sedan hade alla spelarna i HBK:s A-lag son- namn, Andersson, Bertilsson, Johansson.
Nu kommer halva laget från Finland, Tyskland, Litauen, Brasilien, Island och andra länder. Ingemar Boström är ordförande.
– Vår grundfilosofi är att lyfta fram egna talanger och satsa på dem. Sen har vi upptäckt att vi måste komplettera med spelare utifrån. Vi har en bra stämning i klubben, en genuin förening och måste vakta om vår historia för att inte förändas. Vi kan inte betala en spelare skyhögt mer än alla andra, som man kanske kan göra i en storstadsklubb, det skulle förstöra stämningen. De får ändå ganska bra betalt, som en chef inom industrin, eller en VD i ett mindre bolag. Liksom alla klubbar går vi back på den löpande verksamheten, men vi tar tillbaka det genom spelarförsäljningar.
Storklubbar köper upp
De allsvenska klubbarna fungerar alltmer som spelarförmedlingar. Spelare byter klubb mitt i säsongen och man kan tjäna pengar på att hitta talanger.
Det var länge HBK:s styrka, klubben satsade på att utbilda unga spelare från de egna leden eller från småklubbar.
Nu är storklubbarna framme med sina större resurser.
Tränaren Janne Andersson berättar, efter en tung förlust mot Brommapojkarna:
– Det blir svårare och svårare att använda vår modell som bygger mycket på utbildning och utveckling, den tar tid. Jag har nu många spelare som är yngre än 20 år i laget. De har inte den jämnheten och inte den mentala styrkan ännu. Jag tror ändå att vår modell är den enda möjliga för oss, jag ser inga alternativ för en liten klubb.
HBK har de senaste två åren förlorat en handfull duktiga spelare till Danmark och andra länder, där de får bättre betalt. Den svenska ligan är liten och relativt fattig. För att klara sig i konkurrensen tar nu klubbarna in spelare från Afrika och Latinamerika.
För en del spelare kan detta vara en chans.
Men risken är att oseriösa agenter lockar unga spelare till Sverige med falska förhoppningar och att spelarna bara blir handelsvaror.