SPORT Samtidigt som det palestinska folket söker ett erkännande av sin politiska, nationella och historiska existens, så finns det ett plan där palestinierna faktiskt lyckats med sin strävan efter erkännande, begynnande berömmelse och att bli tagna på allvar av det internationella samfundet.
Att det sedan bara är på fotbollsplanen gör det hela lite intressantare.
Sedan 1994 har det palestinska fotbollsförbundet arbetat med att bygga upp ett starkt och mångsidigt palestinskt landslag. Rekryteringarna genomfördes inledningsvis enbart från de ockuperade områdena.
1998 erkändes så det palestinska fotbollsförbundet av FIFA, och dåvarande förbundskaptenen, chilenskfödda palestiniern, Nicola Hadwa riktade blicken utanför de palestinska gränserna, bort mot de palestinska ättlingarna i Sydamerika.
FIFA har givit det palestinska förbundet dispens ifrån de strikta reglerna kring spelarnas nationalitet, och tillåter nu förbundskaptenen att rekrytera bland exilpalestinier som kan påvisa sin härkomst.
Landslaget består därför både av palestinier från de ockuperade områdena, men också från ättlingar till palestinier som flytt eller emigrerat.
Idag lever den större delen av det palestinska folket i exil utanför Palestina.
Detta som ett resultat av de flyktingströmmar som skapades inte bara när staten Israel bildades, utan också under det turkiska ottomanska riket, då många kristna palestinier tvingades fly.
Många flydde till Sydamerika, där de har levt sedan dess.
Chile och Argentina är två länder som har överraskande stora palestinska befolkningar, och där har fotbollen blandats med den palestinska patriotismen.
Chiles palestinska minoritet består av drygt 100 000 palestinier, något som gett upphov till bland annat den anrika fotbollsklubben ”Palestino”, i Santiago.
Klubben grundades redan 1920, och är fortfarande innehavare av rekordet för flest spelade matcher utan en enda förlust; en vinnarsvit som pågick i ett och ett halvt år. Klubbens supportrar viftar alltjämt med sina kaffiyehs, palestinasjalar, vid lagets matcher,
Det är ifrån Palestino som Roberto Bishara och Edgardo Abdala hämtats, två av fyra chilenska spelare i Palestinas landslaget.
Lagets nya förbundskapten är den österrikiske Alfred Riedl, som tidigare varit förbundskapten för Vietnam. Sedan åtta månader tillbaka är han den man som lovat de hoppfulla spelarna att ta dem till VM i Tyskland 2006.
I Palestina finns det ingen fotbollsliga som Riedl kan plocka sina spelare ifrån, då ligan från 2002, som bestod av 16 lag är tillintetgjord idag.
Det finns ett ytterst begränsat antal fotbollsplaner som inte förstörts av ockupationens framfart, och många av de fotbollsplaner som finns är dessutom omöjliga att använda.
En av de få återstående planer som finns i den palestinska staden Ramallah på Västbanken är exempelvis så utsatt för beskjutning från den närliggande bosättningen Psagot att det är livsfarligt att befinna sig där.
Förre mittfältaren, den begåvade Tarek Quoto sköts dessutom till döds av israeliska soldater, strax före slutspelen inför VM i Korea/Japan 2002.
Lagets träningar har därför förlagts till Ismailia i Egypten, och för spelarna från Västbanken och Gazaremsan gäller det alltså att åka 100 mil utomlands för att överhuvudtaget kunna träna ihop med sina lagkamrater.
När spelarna skiljs åt för att återvända till sina hem, så händer det ofta att de sydamerikanska spelarna kommer fram tidigare än spelarna som skall tillbaka till Västbanken och Gazaremsan, trots att de alla reser från Egypten samtidigt.
Men med spelare vars skador och blessyrer inte alltid fotbollsrelaterade, utan lika gärna kan orsakas av soldaters slag och sparkar, och där spelarnas närvaro på träningsläger beror på hur den politiska situationen skiftar från en dag till en annan så är det palestinska landslaget ett av få mirakel i dagens fotbollsvärld.
Det palestinska landslaget har under våren spelat sina matcher i grupp 2 i de asiatiska uttagningarna till VM. Hemmamatcherna spelas i Doha, Qatar.
Med resultaten 1-1 mot Irak, 8-0 mot Taiwan och med en förlust mot Uzbekistan med 0-3, så ligger laget på tredje plats i gruppen.
Till hösten spelar man en andra match mot Irak.
Just nu pågår turneringen Västasiatiska cupen i Irans huvudstad Teheran. Sex lag indelade i två grupper tävlar och i grupp A tävlar Palestina mot Jordanien och Irak. I den andra gruppen finns Iran, Syrien och Libanon. När detta skrivs har matchen mot Jordanien just slutat 1-1. Turneringen är en viktig del i arbetet med att bygga upp lagkänslan, och förhoppningsvis kommer detta lägga grunden för en av de stora skrällarna i Tyskland 2006.