I politiken går det fort ibland. Precis när man tror att Socialdemokraterna begravt frågan om vinster i välfärden fullständigt går LO och gräver upp den med dunder och brak. Precis när alla, och då menar jag alla, har dödförklarat Håkan Juholts politiska linje i välfärdsfrågor slår LO:s nyvalde ordförande ”Kålle” Thorwaldsson till med ett tal som puttade LO:s retorik två steg till vänster. LO verkar sedan i helgen för en ”non-profit”-linje i välfärden. Det är en smart skrivning som inte kan missförstås men heller inte fastnar i juridiska hårklyverier eller låser fast all verksamhet i kommuners eller landstings regi.
”Politiken har tagits som gisslan av stora koncerner. Jag är djupt kritisk till att man inte bjudit större motstånd i debatten om vinster i välfärden. Det är inte i första hand en teknisk fråga som handlar om kommunala upphandlingar eller listor på kvalitet och tillsynsmyndigheter. Det är en djupt ideologisk fråga, som handlar om värderingar och människosyn”, sade Thorwaldsson i sitt installationstal och skickade chockvågor till en socialdemokratisk ledning som nyss valt motsatt väg.
Det är ett slag mot Magdalena Anderssons och Stefan Löfvens linje, det vill säga att Socialdemokraterna inte ser några problem alls med privata vinstuttag från skattefinansierad verksamhet i skola, vård och omsorg. Det är också ett blytungt argument för att Socialdemokraterna ska byta politik på kongressen i Göteborg 2013, den som hålls inför valet 2014.
Ungefär samtidigt i Umeå debatterades samma fråga vilt på Miljöpartiets kongress. Partiledningen, som har försvarat vinster i skolan, kommer undan med blotta förskräckelsen och resultatet blir en knapp majoritet för ett kompromissförslag som vill att alla skolaktörer ska skriva in att ”syftet inte är vinst” och låta skolinspektion avgöra vad som är ”skäligt” att dela ut till aktieägarna per år utan att kvaliteten tar stryk. Även om detta är långt ifrån ett vinstförbud ser plötsligt Vänsterpartiets förhandlingsläge i frågan vid en eventuell valförlust för Reinfeldt-regeringen mycket bättre ut.
Nästan hela den inrikespolitiska debatten, schlagerfestivalen undantagen, handlade i helgen om vinster i välfärden. Ett fönster öppnas för ett parti som efter Jonas Sjöstedts smekmånad har haft svårare att komma fram i debatten igen.
Bakgrunden till debatten är att efter att bland andra Dagens Nyheter har granskat Carema hårt har tjänstekapitalet gått till motoffensiv, framför allt i tidningen Dagens Samhälle. Den läses visserligen inte av så många väljare men av desto fler beslutsfattare. Perfekt alltså för att vädja till politikerna att inte göra allvar av hoten att stoppa företag som Carema i branschen. Chefredaktör Mats Edman har inte bara dragit stort på ettan med att Stefan Löfven gillar vinster i vården, han har också med emfas försvarat pissblöjevägning och kallat Dagens Nyheters Carema-avslöjande för ”en tidningsanka” och ”konspirationsteorier”. Han har jämfört kritik av vinster i den offentliga välfärden med att kritisera vinster i de industriföretag som tillverkar och säljer blöjor. I dagarna publiceras en debattartikel i tidningen där den avhoppade förvaltningschefen Leif Spjuth anklagar Folkpartiet (!) för att ha haft en dold agenda och bara ha varit ute efter att göra sig av med Carema från driften av det omtalade äldreboendet Koppargården. Branschen har känt sig hotad på allvar.
Det är skönt då att svaret från LO blir det motsatta. Från en segerviss nyvald högerlinje i Socialdemokratin har vi efter helgen ett läge där LO med emfas driver frågan och Miljöpartiets ledning har en stor intern kritisk opinion att ta hänsyn till. Det är inte så lite det.