Mellan 1950-1953 fällde USA fler bomber över Nordkorea än över hela Stilla havet under andra världskriget. Nordkorea, som till ytan utgör en femtedel av Sverige, har sedan självständigheten 1945 levt under det ständiga hotet av en amerikansk kärnvapenattack. Toppmötet i Singapore mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un var inte bara historiskt utan också viktigt eftersom Trump bara tio månader tidigare hotade med öppet krig mot Nordkorea.
Den 8 maj drog sig USA ensidigt ur kärnvapenavtalet med Iran och därmed förlorade Nordkoreas diktator Kim Jong-un sitt viktigaste förhandlingskort, nämligen ett avtal som ger Nordkorea möjligheten att åtminstone behålla delar av sin kärnvapenarsenal. Trots detta slapp Kim Jong-un under mötet att avge några nya löften om nedrustning samtidigt som Trump öppnade för att trappa ner USA:s militära närvaro och till och med frysa planerade militära övningar med Sydkorea.
Skakiga förhandlingar
Amerikanska bedömare uppskattar att Nordkorea kan nedrusta sitt kärnvapenprogram inom tre år. Det betyder många månader av delikata förhandlingar mellan två oberäkneliga parter. Donald Trump har visat att han sätter personlig bekräftelse och lojalitet framför ideologi. Det märks inte minst inom det amerikanska utrikesdepartement som rensats på skickliga diplomater och experter för att i stället fyllas med Trumpister under ledning av den ökände höken John Bolton. Det är osäkert om spillrorna av den amerikanska diplomatkåren kan balansera upp Trumps oförutsägbara temperament.
Det är osäkert om spillrorna av amerikanska diplomatkåren kan balansera upp Trumps oförutsägbara temperament
Kina vinnare
För det sanktionsdrabbade Nordkorea är kärnvapenprogrammet en garanti för att tvinga motparten till förhandlingsbordet. Väldigt lite talar för att Kim Jong-un planerar för en fullskalig nedrustning. Det är mer troligt att Nordkorea vill förhandla fram mildare sanktioner för att få igång sin ekonomi. Både Sydkorea och Japan välkomnar en avspänning på den koreanska halvön, särskilt om de så småningom får tillgång till billig nordkoreansk arbetskraft och lukrativa kontrakt inom avreglerade marknader som telekom, infrastruktur och energisektorn. Toppmötets egentliga vinnare är Kina som anser att USA-ledda militärövningar med Sydkorea är en provokation. Kina som försöker bli en ekonomisk storspelare i Latin- och Centralamerika kan nu stärka sin position i det egna närområdet på bekostnad av rivalerna Sydkorea och Japan.
Ingen garanti för fred
Toppmötet mellan Trump och Kim är långt ifrån en garanti för fred. Trump, som anser sig vara en förhandlare av rang, har kastat sig in i ett diplomatiskt spel som han ogärna vill förlora. Om kommande förhandlingar inte tvingar Nordkorea till att skrota sitt kärnvapenprogram, är risken för krig ändå stor. Inte minst kan Trump tvingas till riktade militära operationer mot Nordkorea för att lugna såväl Japan och Sydkorea som hökarna i Washington och de närmare 30 000 amerikanska soldater som är stationerade i Sydkorea. Men om USA och Nordkorea i framtiden kan inleda förhandlingar som även inkluderar Kina, Sydkorea och Japan är däremot utsikterna för fred ljusare än på länge. I värsta fall har ett nytt krig på Koreahalvön skjutits på framtiden. I bästa fall hinner USA välja en annan president innan kriget kommer.
_____________________________________
Prova Flamman gratis!
Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.