– Sinn Feins avgörande insatser i fredsprocessen i norr och deltagandet i koalitionsregeringen med DUP, har ökat stödet för vårt parti bland väljarna i söder. Men vi gjorde inte detta för att vinna röster, utan för få ett slut på konflikten och för att på sikt ena Irland.
Det säger Joanne Spain, 27-årig parlamentskandidat för Sinn Fein i Dublin inför valet den 24 Maj. Hon tror på en valframgång med en fördubbling av partiets ledamöter i det irländska parlamentet ”the Dail”.
– I alla irländares hjärta finns en republikan, säger Joanne och förklarar att ordet ”republikan” bland annat står för viljan att ena landet. Hon talar om ”söder” och ”norr” när hon beskriver Irland. Namnet ”Nordirland” ses av republikanerna som den engelska kolonialismens påfund.
– För inte så många år sedan var Sinn Fein ensamma om det republikanska budskapet. Men det politiska landskapet har förändrats. Nu kommer många okända republikaner i andra partier ”ut ur skåpet”, säger Joanne med ett leende.
– Men Sinn Fein är det enda ”all-irländska” partiet, med en och samma partistruktur för hela landet.
Komplicerat system
Sinn Feins ledare Gerry Adams har vunnit enorm respekt bland väljarna i ”söder” tack vare fredsprocessen.
– Han ses som en statsman, fredsskapare och levande legend, berättar Joanne som också själv fått besök och draghjälp av Adams i sin valkrets.
I det komplicerade irländska valsystemet, på engelska kallat ”single transferable vote”, kan väljarna rangordna kandidaterna från olika partier. Till exempel om förstahandskandidaten inte får tillräckligt med röster för att bli vald så räknas ”andrahandsrösten” istället. Sinn Fein har i tidigare val fått få ”andrahandsröster”, men kan räkna med betydligt fler i detta val. Det kan bidra till framgång.
Enorma sjukvårdsköer
Joanne Spain understryker att regeringspartiet Fianna Fail och det ledande oppositionspartiet Fine Gael har en närmast identisk politik. Sinn Fein är därför ett republikansk och socialistisk alternativ.
– Vi är det enda partiet som inte propagerar för sänkta skatter och som försvarar den offentliga sektorn.
– Den ”framgångsrika keltiska tiger-ekonomin” har gjort en minoritet extremt rika. Många andra har svårt att få ihop sin ekonomi. Skolorna håller en låg standard. Sjukvårdsköerna är enorma. Bostadsmarknaden präglas av höga spekulationspriser. Den samhälleliga infrastrukturen släpar efter. Det krävs rättvis fördelning och en stark offentlig sektor, säger Joanne Spain.
80 procent män
Som ung kvinna och uppväxt i den fattiga arbetarklassförorten Belcamp i norra Dublin är Joanne en ovanlig parlamentskandidat. Hon har en universitetsexamen från Trinity College och är mor till en 2 årig dotter.
– Idag är bara 13 procent av ledamöterna i ”the Dail” kvinnor. Vi kämpar mot en stark patriarkal tradition på Irland. Hemmet sköter kvinnan. Politiken är för mannen. Min egen man är ganska unik som nu tar huvudansvaret för vår dotter, och stöder min valkampanj.
– Kvinnofrigörelsen på Irland kräver bland annat kraftigt utbyggd och billigare barnomsorg. Idag kostar en genomsnittlig dagisplats 1.000 euro i månaden (9.000 kronor). Det är osannolikt dyrt och gör det inte ens lönsamt för en flerbarnsmamma att söka jobb.
Joanne är också kritisk mot Sinn Fein. Hela 80 procent av medlemmarna är män. Och partiets nuvarande fem ”Dail”ledamöter är alla män.
– Men en förändring är på väg. Vi har fått igenom en 50/50 kvotering av den kongressvalda partiledningen. Den måste ju avbilda realiteten i samhället, och inte det mansdominerade medlemstalet.
– I den nya regeringen i norr är två av våra fyra minstrar kvinnor. Och i bästa fall kan vi efter valet bli tre kvinnor i Sinn Feins parlamentsgrupp i Dublin, avslutar Joanne Spain.