Enligt beslutet från EG-domstolen uppnår det svenska importförbudet inte syftet att begränsa alkoholkonsumtionen eller att skydda ungdomar från alkoholens skadeverkningar. Därför ska det nu bli fritt fram att beställa alkohol från andra länder via internet.
Jakob Jonson som är representant för Vänsterpartiet i EU-nämnden menar att det här på ett tydligt sätt illustrerar vilka värden som är högst prioriterade i EU.
– Grunden för EU är den fria rörligheten för varor, säger Jakob Jonson till Flamman. Vi är väldigt kritiska mot ett sådant system. Man måste kunna väga olika saker mot varandra. Här borde man ha vägt den fria rörligheten mot folkhälsan och kommit fram till att det viktigaste att värna är folkhälsan.
Gränslöst Europa
Europaparlamentarikern och moderaten Christofer Fjellner är glad över EG-beslutet eftersom det för honom innebär ett steg mot ett gränslöst Europa. Till skillnad från många andra tror han inte att domslutet kommer att öka ungdomars tillgång till alkohol.
– Jag tror nästan att det kan bli tvärtom, säger Christofer Fjellner till Flamman. Kontrollerna kommer att vara dubbla. Först måste man intyga sin ålder genom det kreditkortet som man anger. Sedan kommer även leverantören att kontrollera åldern eftersom det blir dyrt att ha sålt alkohol till fel person.
Peter Moilanen som är alkoholpolitisk chef för IOGT-NTO, ett av Sveriges större nykterhetsförbund, har en mer skeptisk hållning till frågan.
– Ungdomar är de som använder internet mest. Det är oroväckande hur man ska kunna upprätthålla ålderskontrollen. De flesta budfirmor är seriösa, men om vi får många nya budfirmor ökar möjligheten att vi får sådana som inte bryr sig om att kolla legitimation, säger han till Flamman.
Svårt kontrollera priset
Flera länder som till exempel Storbrittanninen säljer dessutom alkohol lagligt till 18 åringar. I dagsläget är det ännu oklart vem som ska ha ansvaret för att åldersgränsen följs i Sverige, men mycket tyder på att det kommer att bli spritförsäljaren.
En annan fråga rör priset på den importerade alkoholen. Finansminister Anders Borg har sagt att han ska arbeta för att beskatta alkoholen i lika hård grad som tidigare. Pengarna ska bland annat gå till att betala kostnaderna för alkoholskadorna men är också tänkt att höja priset på dryckerna för att minska konsumtionen.
Men många länder har så låga priser på alkohol att det kan bli billigare att importera än att köpa hemma ändå. Samtidigt kommer det vara svårt att kontrollera att folk betalar rätt pris.
– Effekterna av en ökad alkoholkonsumtion är stora, säger Peter Moilanen. Det blir fler skadegörelser, rattfyllor och misshandel. Skadorna ökar och fler far illa ut.
Han säger också att ett annat område där EU-regler kör över svensk alkoholpolitik är införselkvoten. Innan Sverige gick med i EU var mängden alkohol som en person fick ta in i landet 20 liter. Nu är mängden 230 liter.
– Om vi hade fått behålla importförbudet och sänkt införelsekvoten hade vi kunnat ha kvar svensk alkoholpolicy. Nu är den under ett konkret hot. Sverige borde trycka på EU för att sänka införselkvoten generellt eller också sänka själva.