Ohälsan är rekordlåg, meddelar Socialdepartementet. Det är Försäkringskassans siffror som ligger till grund.
”Två år efter regeringsskiftet har mycket hänt inom ohälsopolitiken och inom sjukförsäkringen. Sedan regeringen tillträdde har antalet sjukskrivna minskat med ungefär 40.000 personer”, meddelar Socialdepartementet.
Fortsatt snabb förbättring av ohälsotalet, rapporterade Försäkringskassan i slutet av augusti i år.
Men Försäkringskassan mäter inte om folk verkligen är sjuka. Den mäter bara hur mycket ersättning som betalas ut.
”Risk för sjuknärvaro på jobbet”
Försäkringskassans egen försäkringsdirektör Birgitta Målsäter medgav för Flamman ((4/9 2008) att det kunde vara så att folk gick till jobbet fast de var sjuka.
Generaldirektör Curt Malmborg att flera faktorer ligger bakom minskningen av antalet sjukdagar, bland annat det nya ”beslutsstödet”.
De nya riktlinjerna har utarbetats av Socialstyrelsen och Försäkringskassan på uppdrag av den förra regeringen. För ett 90-tal diagnoser finns en bedömning av hur lång sjukskrivning som kan vara nödvändig.
Tidningen Dagens Samhälle har frågat ett antal personalansvariga inom kommuner och landsting. De säger att de nya reglerna för sjukskrivning kan innebära att fler sjuka går till jobbet. De menar också att det inte alltid är så lätt att omplacera, så som de nya reglerna föreskriver. Dessutom menar de att det kommer bli fler uppsägningar av sjuk personal.
Inga signifikanta skillnader
I skriften World health statistics 2007 redovisas hälsan i WHO:s 193 medlemsländer. Sverige har under lång tid haft en ledande ställning när det gäller de vanligaste internationella indikatorerna, medellivslängd och spädbarnsdödlighet. År 2007 hade Sverige tappat något i jämförelse med en rad andra länder, enligt Gunnar Ågren, generaldirektör för Statens folkhälsoinstitut.
Cecilia Wadman är utredare på Statens folkhälsoinstitut och ansvarig för Nationella folkhälsoenkäten, som gjorts sedan 2004. Där ser man inga signifikanta skillnader genom åren, säger hon.
Upplevelsen spelar roll
– Om man väljer att titta på allmänt bra hälsa, mellan 2004 och 2007 så är det inga signifikanta skillnader för kvinnor. Men bra eller mycket bra hälsa är vanligare bland män under 2007 jämfört med 2004. Om man tittar på dålig hälsa, ligger det mellan sex procent för män och åtta för kvinnor.
– Vi kan inte se stora skillnader när det gäller självrapporterad hälsa. Den är inte kopplad per se till sjukdom. Det handlar om huruvida man upplever sig må bra eller dåligt. Ohälsotalen och sjukskrivningar behöver inte gå hand i hand.