Antalet friskolor ökar hastigt i landet. I år har över 550 nya skolor fått tillstånd att starta mot 350 förra året. Ökningen sker över hela landet, men effekterna blir tydligare i norra Sverige som fram till nu haft relativt få friskolor. Under 2007 varslades 470 grundskolelärare i Sverige. Mer än vart femte varsel lades i Norrbotten.
Luleå är hårt drabbat. Där sades mellan 60 och 70 pedagoger upp under 2007 enligt Ingrid Norberg (s), barn- och utbildningsnämndens ordförande. I år fortsätter minskningen av personalstyrkan genom tidigarelagda pensionsavgångar.
– Vi måste anpassa verksamheten efter ett krympande elevunderlag, säger Ingrid Norberg.
Idag går omkring 8.000 elever i kommunens grundskolor. Antalet minskar med ungefär 200 om året. Kommunens friskolor har idag kapacitet för 800-900 elever och en tredje skola har tillstånd att starta.
– Jag höll på att säga att vi har varit lyckligt lottade och länge sluppit friskolor. Men de sista åren har de kommit hit också, säger Ingrid Norberg.
Nyligen beslöt socialdemokraterna och vänsterpartiet att stänga Kvarnåskolan i Niemisel som idag har omkring 30 elever. Dessa erbjuds nu plats i Gunnarsbyns skola på andra sidan kommungränsen i Boden. Oppositionen gjorde gemensam sak från moderaterna till rättvisepartiet socialisterna för att rädda skolan, men förgäves.
– Kvarnåskolan har inte tappat till friskolor utan där minskar elevunderlaget och skulle ha fortsatt att göra det, säger Ingrid Norberg.
I Luleå finns numera två privata gymnasieskolor, med tillstånd för en tredje att starta.
Gävle är hårt drabbat
I Gävle har nio friskolor ansökt om att få starta inför höstterminen, eller utvidga sin befintliga verksamhet. De flesta har fått ja. År 2011 vänder elevkullarna neråt samtidigt som friskolorna är fullt utbyggda, då räknar kommunen med att det kommer att finnas 600 överskottsplatser i skolan i Gävle, uppger Arbetarbladet. Redan går 1.300 elever i Gävle i friskola. Mot 8.700 i de kommunala skolorna.
I november lämnade Gävle kommun in 100 varsel inom barn- och utbildningsområdet. Omkring hälften rörde lärare. För tre veckor sedan fattade barn- och ungdomsnämnden beslutet att tre skolor ska stängas, Pingeltorpsskolan, Nya Nynässkolan och Söderskolan. Beslut fanns redan på att stänga ytterligare en skola. 520 elever berörs av de senaste besluten. Gävle kommun gick med 261 miljoner kronor i överskott 2007. Varför används inte överskottet för att bibehålla satsningen på skolan?
– Man kan tänka sig att man låter det kosta lite mer pengar och ha mycket tomma lokaler. Men vi har beslutat att försöka hålla den optimala organisationen för elevunderlaget och för att personalbudgeten ska gå ihop, säger Jens Leidermark (s), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Gävle.
Minskade skatteintäkter
Jens Leidermark menar att Gävle står inför stora ekonomiska utmaningar de närmaste åren och att pengarna kommer att behövas när skatteintäkterna minskar till följd av en åldrande befolkning.
Gävle har en väldigt stor överetablering av gymnasieplatser, men några planer på att stänga gymnasieskolor finns inte i dagsläget.