Redan före den stora sammankomsten 8-10 juli hade G8-samlingen drabbats av problem. Värdlandet Italien anklagas för att stått för en undermålig planering, där premiärministern Silvio Berlusconi uppfattas som visionslös och bristfällig som politiker.
– G8 är en klubb och klubbar har medlemskrav. Italien har inte levt upp till dem, säger en europeisk källa som deltar i mötet till The Guardian.
Italien ut?
Det italienska välkomnandet av fler gästdeltagare än vanligt ses som ett sätt att kompensera denna brist på planering och innehåll i mötet. Peter Gowan är analytiker vid Centre for International Co-operation vid New York-universitetet och vittnar om Italiens svaga handlingskraft och USA:s växande betydelse på grund av detta.
– Italienarna sa redan i januari i år att de inte har några visioner med sammankomsten, och att om Obama-administrationen har idéer så skulle man lyssna på sådana instruktioner, sa han till The Guardian.
Spekulationerna rör även ett mer generellt missnöje som även det riktas mot Italien. Förutom den dåliga planeringen i sammankomsten i L’Aquila har Italiens ekonomi inte övertygat de andra medlemsländerna. Det finns krafter inom G8 som inte är främmande för att ersätta Italien med Spanien, som har både högre BNP per capita och skänker mer pengar i bistånd, något som G8 rekommenderar. Berlusconis planer på att dra ner biståndet med drygt 50 procent kritiseras också.
Framåt i klimatfrågor – FN inte nöjt
Flera statschefer har hyllat framstegen i klimatsamtalen som också förts i L’Aquila, däribland den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt som talade om den enighet som råder i gruppen. Överenskommelsen innebär att uppvärmningen inte får överstiga en ökning med två grader mellan år 1900 och år 2050. Men FN-chefen Ban Ki-Moon är inte övertygad om att enigheten leder till tillräckliga resultat.
– De linjer de har dragit upp hittills räcker inte, menade Ban Ki-Moon på toppmötet i L’Aquila.
Intressekonflikter råder vidare i utsläppen av växthusgaser, där främst Kina och Indien menar att de rikaste länderna måste gå i bräschen för minskad miljöförstöring snarare än att höga krav ställs på alla stater.
Det har länge spekulerats i huruvida G8 har en framtid som en världspolitisk kraft. Många ser istället G20, där fler utvecklingsländer ingår, som en mer naturlig politisk och ekonomisk aktör i världen i och med stormakternas minskade inflytande och G8:s oförmåga att göra konkreta förbättringar i världen. På så sätt skulle gruppen undanröja viss kritik för att vara eurocentrisk och bara ha rika länder som medlemmar.
Det har även hållits protester mot G8-mötet från utomparlamentariskt håll. Tidigt under sammankomsten togs 36 personer till polisstationer, däribland fyra svenskar. Redan innan mötet, den 6 juli, genomfördes husrannsakningar i sociala center, där vänsteraktivister vistades. Drygt 15 000 poliser hade i uppdrag att bevaka demonstranter i L’Aquila.